Cofnij do
Marki
Sortuj po:
Najpopularniejsze
z 1
Odpowiednie pakowanie żywności warunkuje jej trwałość oraz smak, a także chroni ją przed ewentualnymi zanieczyszczeniami. Można więc powiedzieć, że opakowania stanowią ważną barierę pomiędzy zapakowanym jedzeniem, a czynnikami otoczenia i pozwalają na jego bezpieczny transport. Wybór odpowiedniego opakowania dla konkretnych produktów nie jest prostym zadaniem. Warto więc poznać dostępne możliwości.
Papier śniadaniowy i torebki śniadaniowe to najprostszy sposób na zapakowanie śniadania dla siebie i dziecka. Papier to materiał przyjazny środowisku , który jest w stu procentach biodegradowalny. Z powodzeniem możemy owinąć nim kanapki lub drożdżówkę. Warto jednak pamiętać, że papier łatwo chłonie tłuste substancje, więc może wyglądać nieelegancko jeśli owiniemy nim np. kanapkę z boczkiem.
Dobrą alternatywą dla zwykłego papieru śniadaniowego są torebki śniadaniowe. W sklepach możemy znaleźć różne modele torebek, które różnią się od siebie zarówno materiałem wykonania, jak i sposobem zamykania. Wyróżniamy torebki śniadaniowe wykonane z ekologicznego papieru lub folii, zamykane na szczelny suwak lub załączone do opakowania naklejki. Warto pamiętać, że ciepłe produkty spożywcze warto pakować w papier. Szczelnie zamknięte w woreczkach będą parować i tworzyć krople, przez co jedzenie stanie się wilgotne i może stracić swoją pierwotną konsystencję.
Różnego typu folie, takie jak aluminiowa lub spożywcza, mogą stanowić dobrą alternatywę dla wspomnianych już torebek i papieru śniadaniowego. Folia aluminiowa od lat cieszy się dużym uznaniem wielu gospodyń domowych, a to wszystko ze względu na szereg zalet płynących z jej użytkowania. Owinięte folią produkty nie wysychają, ponieważ nie mają dostępu do powietrza i promieni słonecznych. Materiał dobrze sprawdzi się też jako folia do pieczenia podczas pieczenia różnego rodzaju produktów spożywczych.
Do pakowania produktów równie dobrze sprawdzi się folia spożywcza. Produkt ma właściwości samoprzylegające, dzięki czemu dobrze chroni żywność przed dostępem tlenu i związanym z tym zepsuciem. Przeźroczyste tworzywo umożliwi też łatwą lokalizację produktów.
Papier lub rękaw do pieczenia to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Papier do pieczenia skutecznie zabezpieczy słodkie ciasta i inne wypieki, sprawiając, że nie będą przywierać do formy, dzięki czemu zachowają swój pierwotny kształt. Rękaw do pieczenia pozwoli na równomierne wypieczenie soczystych mięs i innych produktów, zabezpieczając jednocześnie wnętrze piekarnika przed zabrudzeniem. Z użyciem szczelnie zamkniętego rękawa możemy przygotowywać zdrowe potrawy, bez użycia tłuszczu, dzięki czemu będą lekkostrawne.
Woreczki do lodu to niezastąpiony sposób na uzyskanie zamrożonych kostek wody, które służą nam głównie do chłodzenia napoi latem i przyrządzania pysznych koktajli. Woreczki do lodu pozwalają na szczelne zamknięcie wody i uzyskanie jej określonego kształtu podczas mrożenia. Samo wyciągnięcie lodowych kostek też nie jest skomplikowane. Bez większego problemu wyciśniemy kostki do szklanki.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies