Ciasto:
Nadzienie:
Solony karmel:
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę (Masło trzeba najpierw rozpuścić.). Odstawiamy ciasto na 30 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z cukrem i cynamonem i smażymy ok. 15 min. Najlepiej, aby częściowo się rozpadły na mus.
Na suchą patelnię wsypujemy cukier i karmelizujemy. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę i sól. Czekamy, aż trochę zgęstnieje. Naleśniki smarujemy cienką warstwą karmelu, wykładamy jabłka i zawijamy. Całość polewamy karmelem.
"Tak jak medal ma dwie strony, tak i naleśnik, z tą różnicą że jego obie są równie smaczne. Można się o tym przekonać przygotowując je wg oryginalnego przepisu moich kucharzy. Wyśmienite!"
4 szt.
1,25 zł/1 szt.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies