spód:
masa serowa:
mus bazyliowy:
Ciastka rozdrabniamy w blenderze i miksujemy wraz z masłem. Tortownicę, ze zdejmowaną obręczą, wykładamy papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wylepiamy całe dno i wkładamy tortownicę do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 170 °C.
Twaróg miksujemy na gładką masę. Dodajemy sok z limonki, następnie serek mascarpone i dalej miksujemy. Po chwili dosypujemy ksylitol oraz mąkę ziemniaczaną. Dodajemy po jednym jajku i nadal miksujemy. Masę przelewamy na spód. Pieczemy w piekarniku przez 15 min, następnie zmniejszamy moc piekarnika do 120 °C i pieczemy jeszcze przez ok. 80 min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy sernik, wyjmujemy z formy i wkładamy do lodówki.
Listki bazylii obrywamy i myjemy. Przekładamy do miksera i blendujemy z łyżka wody na gładką papkę. Następnie przecedzamy przez sitko. Dociskamy tak, aby wycisnąć cały sok. Dodajemy ksylitol oraz 100 ml śmietanki kremówki.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody, po chwili delikatnie podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Delikatnie, po łyżce, mieszamy żelatynę z musem bazyliowym.
Pozostałą śmietankę dobrze schładzamy i ubijamy na sztywną pianę. Łączymy delikatnie z musem bazyliowym. Powstałym kremem smarujemy wierzch sernika i wkładamy do lodówki na min. 2 h. Przed podaniem dekorujemy sernik startą skórką z limonki oraz listkami bazylii.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies