Składniki ( 7-8 mini tart):
spód ciasta:
krem cytrynowy:
na wierzchu:
Mini formy na tartę smarujemy masłem. Do przesianej mąki dodajemy cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki masło. Całość zagniatamy, aż do uzyskania okruchów. Na koniec dodajemy żółtko oraz wodę i wszystko ugniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na min. godzinę do lodówki.
Po upływie godziny wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy nim formę do pieczenia, nakłuwamy spód widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. W międzyczasie przykrywamy ciasto folią aluminiową, a na spód wsypujemy, np. ziarna fasoli, aby nasza tarta za bardzo się nie wybrzuszyła. Pieczemy przez ok. 15 minut, następnie zdejmujemy folię oraz fasolę i pieczemy kolejne 12-15 min na złoty kolor. Uważamy, aby się nie przypaliła.
W międzyczasie do garnka wlewamy 120 mln wody, dorzucamy skórkę z cytryny, pomarańczy, sok z cytryny i pomarańczy, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy i gotujemy, aż do zgęstnienia masy. Następnie ściągamy garnek z ognia i dodajemy do niego pokrojone w kostkę masło, mieszamy aż do jego rozpuszczenia. Na sam koniec dodajemy jajko oraz żółtko i wszystko jeszcze raz mieszamy (masa musi być gęsta). Dla bezpieczeństwa zakrywamy folią spożywczą, aby na powierzchni nie zrobił się kożuch.
Na kruchy spód tarty wykładamy krem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Na powierzchni układamy cieniutkie plasterki mango i posypujemy listkami świeżej mięty.
„Taka krucha, a taka znakomita… Ta słodko-kwaśna kompozycja smaków odświeży Wasze spojrzenie na desery”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies