Nie od dziś wiadomo, że ryby są bardzo ważnym elementem zbilansowanej diety. Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia powinno się je spożywać dwa razy w tygodniu. Jakie wartości odżywcze i właściwości zdrowotne posiadają? Poznaj trzy najważniejsze powody, dla których warto jeść ryby!
Ryby, zwłaszcza tłuste, np., dorsz, łosoś, halibut, są cennym składnikiem diety, ponieważ zawierają dużo pełnowartościowego i lekkostrawnego białka, dobrze przyswajalnego przez organizm ludzki. Białko służy do budowy narządów i tkanek i jest niezbędne do produkcji enzymów, hormonów oraz przeciwciał. Wspomaga proces regeneracji mięśni i przyspiesza metabolizm. Potrawy bogate w ten makroskładnik zapewniają długotrwałe uczucie sytości.
Eksperci do spraw zdrowego żywienia zwracają uwagę, jak ważne dla ludzkiego organizmu jest spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA). Ich doskonałym źródłem są ryby, zwłaszcza morskie.
Tłuszcze omega-3 ograniczają ryzyko wystąpienia wielu chorób, np. depresji oraz nowotworów. Ich regularne spożywanie wpływa na obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu LDL oraz podwyższenie pozytywnego cholesterolu HDL. Kwasy omega-3 wpływają na zmniejszenie poziomu trójglicerydów we krwi oraz ciśnienia krwi. Oznacza to, że ryby w naszej diecie pomagają zapobiegać miażdżycy i innym chorobom układu krążenia. Kwasy EPA i DHA są niezbędne również dla układu nerwowego – pozytywnie wpływają zwłaszcza na narząd wzroku i pracę mózgu. Regularne spożywanie ryb, bogatych w kwasy omega-3, poprawia pamięć i koncentrację, a także może wspomagać odchudzanie oraz walkę z problemami skórnymi.
Należy również pamiętać, że zdrowe tłuszcze, w tym omega-3, pomagają wchłaniać witaminy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym m.in. A, D i E, które są niezwykle ważne w okresie zimowy.
Ryby zawierają witaminy z grupy B, niezbędne m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz odpowiadające za kondycję skóry, włosów i paznokci. To również źródło witaminy A, która jest silnym antyoksydantem i wraz ze zdrowymi tłuszczami chroni oczy oraz wspomaga ich funkcjonowanie, a także witaminy D - którą organizm ludzi produkuje dzięki promieniom słonecznym, dlatego to jedna z witamin, o które warto dbać zimą. Ma właściwości wzmacniające odporność organizmu i zmniejszające ryzyko rozwoju chorów układu krążenia, nadwagi, depresji. Witaminy te występują szczególnie w tłustych rybach morskich, takich jak: makrela, węgorz, łosoś, belona, śledź.
W rybach znajdziesz również:
Dodatkowo, tuszki drobnych ryb (szprotki, sardynki) spożywane w całości dostarczają sporych ilości dobrze przyswajalnego wapnia.
Regularne spożywanie ryb jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Pamiętaj jednak, aby kupować je ze sprawdzonych źródeł. W Carrefour znajdziesz świeże ryby, takie jak np. łosoś atlantycki – bez GMO, bogaty w kwasy omega-3, hodowany w czystych wodach i kontrolowany na każdym etapie produkcji. Na Naszym Targu Rybnym znajdziesz szeroki wybór ryb, a także owoców morza!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies