Owoce to niezbędny składnik zdrowej diety. Ich spożywanie pozwala dostarczyć organizmowi drogocennych witamin i minerałów, a także wody i błonnika. Najbardziej wartościowe są świeże owoce sezonowe – to świetne źródło antyoksydantów walczących z wolnymi rodnikami. Sprawdź, jak przygotować domową lemoniadę, lekką sałatkę owocową oraz inne dania z letnimi owocami!
Świetną opcją na letnią przekąskę są lekkie sałatki owocowe. Ich przygotowanie opiera się na pokrojeniu ulubionych owoców w kostkę, dokładnym wymieszaniu i odstawieniu do ochłodzenia. Możesz wykorzystać truskawki, maliny, poziomki, borówki, brzoskwinie, nektarynki, wiśnie, morele, porzeczki i miksować je, jak tylko zechcesz. Oczywiście możesz łączyć je z innymi owocami, np. bananami, pomarańczami, kiwi czy ananasem. Ciekawa opcją jest również połączenie owoców z warzywami, np. malin, pieczonych brzoskwiń, roszponki, cebuli i sera feta. Idealną propozycją na gorące popołudnie lub wieczór jest także sałatka podana w arbuzie z kulkami mozzarelli, czarnymi jeżynami, czerwoną cebulą i rukolą.
Latem nie sposób obyć się bez orzeźwiających napojów. Oczywiście najbardziej popularna podczas upałów jest czysta woda, jednak dla urozmaicenia warto od czasu do czasu przygotować pyszne i zdrowe domowe lemoniady czy owocowe koktajle, np. smoothie arbuzowo-wiśniowe.
Latem szybko ugaszą pragnienie także aromatyczne mrożone herbaty – sprawdź, jak je przyrządzić! Ice tea to wspaniały dodatek do wszelkich posiłków, również do dań z grilla.
Idealnym pomysłem na letni obiad są dania z owocami. Wspaniałą propozycją są naleśniki orkiszowe z malinami, z nadzieniem z sera ricotta, jogurtu naturalnego, miody i skórki z cytryny. Kolejna pyszna opcja na zdrowy letni obiad to pełnoziarniste pierogi z kaszą jaglaną i owocami. Oczywiście możesz również przyrządzić pierogi z jagodami czy knedle z truskawkami – kochają je zarówno dorośli, jak i dzieci!
Sezonowe owoce świetnie nadają się do przyrządzania wyjątkowych sosów do mięs. Przykładem dań z ich wykorzystaniem może być filet z kurczaka z sosem truskawkowo-balsamicznym czy udka w pikantnym sosie malinowym.
Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań, ale masz ochotę na letni obiad z owocami, ugotuj makaron, dodaj do niego twaróg półtłusty, trochę śmietany 18% i pokrojone w ćwiartki truskawki. Zapewniamy, że taki szybki posiłek również będzie smakował wybornie!
Kiedy upał daje się we znaki, warto przygotować domowe lody, np. arbuzowo-malinowe na patyku, wegańskie lody borówkowe z wiórkami kokosa czy lody brzoskwiniowe bez cukru. Podczas gorących dni świetnie sprawdzi się także deser w słoiku z lodami oraz musem ze świeżych malin i mango.
W trakcie letniego sezonu wielbiciele ciast mogą przyrządzać różnego rodzaju wypieki z wykorzystaniem świeżych owoców, takie jak galette brzoskwiniowe, lekki sernik truskawkowy na zimno czy owsiane drożdżówki z letnimi owocami.
Owoce świetnie smakują solo. Jeśli chcesz szybko dostarczyć sobie witamin i minerałów, a do tego przekąsić coś pysznego i słodkiego – sięgnij po świeże truskawki, maliny lub inne letnie owoce. Możesz również na szybko połączyć je z jogurtem naturalnym lub kefirem – to doskonały pomysł na drugie śniadanie w domu lub pracy.
Jeśli zastanawiasz się, co pić i jeść, gdy jest gorąco – postaw na sezonowe owoce w różnej formie! Lekkie sałatki owocowe, domowe lemoniady i koktajle czy potrawy z owocami dostarczą ci wiele potrzebnych witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Pamiętaj jednak, aby wybierać produkty świeże, krajowe, pełnowartościowe, ze sprawdzonych, lokalnych upraw – znajdziesz je w sklepach Carrefour!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies