20 marca na całym świecie obchodzony jest Dzień bez Mięsa. Święto zostało zainicjowane w 1985 roku przez amerykańską organizację na rzecz ochrony praw zwierząt, promującą ekologiczny styl życia. Idea eko jest coraz popularniejsza zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Dzień bez Mięsa jest inspiracją dla wielu osób, które zastanawiają się nad wdrożeniem diety roślinnej. Myślisz o przejściu na wegetarianizm, ale nie wiesz, jak zacząć? Podpowiadamy, czym zastąpić mięso – sprawdź nasze propozycje przepisów na pyszne i ciekawe dania wegetariańskie!
Dieta wegetariańska może być zdrowa, o ile będzie indywidualnie dopasowana i właściwie zbilansowana. Przeciwnicy tego sposobu odżywiania zarzucają, że wykluczenie mięsa jest niekorzystne dla ludzkiego organizmu, ponieważ prowadzi do niedoborów żywieniowych. Jednakże istnieje wiele produktów pochodzenia roślinnego, które są znakomitym źródłem pełnowartościowego białka i innych składników odżywczych. Na początku należy wspomnieć o nasionach roślin strączkowych. Soja, ciecierzyca, fasola, bób czy soczewica dostarczają organizmowi wapń, cynk, potas, żelazo, magnez, ale także błonnik pokarmowy, witaminy (najwięcej tych z grupy B), zdrowe tłuszcze i białko. Warto mieć świadomość, że fasola nazywana jest „mięsem dla wegetarian”, gdyż zawiera ok. 22% białka – więcej niż mięso wołowe czy drobiowe. Jeżeli więc planujesz przejść na stronę wegetarianizmu, ale nie wiesz jak zacząć, sięgnij po fasolę i jej strączkowe rodzeństwo. Twoje kubki smakowe z pewnością pokochają pyszne i zdrowe przekąski, takie jak nuggetsy z ciecierzycy z dipem czy pasztet z soczewicy z pistacjami
Początek wiosny to czas, w którym z chęcią zdejmujemy zimowe płaszcze, opalamy się i grillujemy! Taki sposób spędzenia wolnego czasu nie jest wyłącznie zarezerwowany dla fanów karkówki, boczku czy kiełbasy. Świętuj Dzień bez Mięsa wrzucając na ruszt grecki ser halloumi. Świetnie sprawdzi się jako ser na grilla – najpyszniejszy jest właśnie ten cudownie przypieczony i lekko „skrzypiący”. Warto połączyć go z grillowanymi warzywami (zwłaszcza z rodzin dyniowatych i psiankowatych) oraz owocami. Cukinia, dynia, kabaczek, papryka, bakłażan, ziemniak, ananas doskonale komponują się z mocnym i słonym smakiem greckiego sera. Do tego podpieczone kromki tostowego chleba i uczta gwarantowana. Możesz także przyrządzić pyszne tortille z pastą awokado, halloumi oraz kukurydzą – to wyśmienita propozycja dla dzieci i dorosłych.
Szczególną pozycję wśród warzyw idealnych na grilla zajmują bataty. Dostarczą twojemu organizmowi wiele substancji odżywczych. Są bogate m.in. w błonnik, witaminy A oraz z grupy B, ale także magnez, potas, wapń i fosfor. Możesz podawać je bez dodatków, w towarzystwie innych warzyw lub z różnymi sosami, np. koperkowo-ziołowym, tahini czy rozmarynowym.
Kiełbaskę na grillu można zastąpić także boczniakami marynowanymi w sosie sojowym. Są one również doskonałą alternatywą dla wołowiny w burgerze lub karkówki w gulaszu. Charakteryzują się mocnym, bogatym, ziemistym smakiem i konsystencją podobną do mięsa. Szarpane boczniaki wyglądają praktycznie tak samo jak pulled pork, czyli popularna rwana wieprzowina.
Dzień bez mięsa to doskonała okazja do wegetariańskich eksperymentów w kuchni i próbowania nowych smaków. Jednym z najbardziej popularnych produktów roślinnych jest tofu, czyli sojowy twarożek. To bogate źródło białka, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Tofu jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Bez żadnej obróbki praktycznie nie ma smaku, ale dobrze łączy się z przyprawami i sosami. Jak przyrządzić tofu, aby było pyszne? Możesz je smażyć na patelni z dodatkiem sosu sojowego, marynować (np. w oliwie z oliwek z dodatkiem chilli, miodu, czosnku i oregano), panierować – obtaczając w mące z ciecierzycy z dodatkiem sezamu. Przygotowane tofu może posłużyć jako zamiennik wołowiny w burgerze, składnik różnych sałatek, farszu do pierogów (np. ruskich), a także wegańskiego bigosu, szaszłyków z warzywami czy pad thai. Co jeszcze możesz zrobić z tofu? Pyszny deser! Sprawdź, jak w kilka chwil wyczarować wyborne malinowe tiramisu z tofu.
Nie bez znaczenia jest fakt, iż Dzień bez Mięsa obchodzimy 20 marca. Poprzedza on nastanie kalendarzowej wiosny, podczas której przyroda budzi się do życia z zimowego snu. Ta piękna pora roku umożliwia korzystanie z regionalnych dobrodziejstw, np. kolorowych wartościowych owoców i warzyw, które są podstawą diety wegetariańskiej i wegańskiej. Dzień bez Mięsa to idealna okazja, aby wykluczyć mięso ze swojego menu, chociaż na jeden dzień. Kto wie, może przejdziesz dietetyczne nawrócenie i całkiem zrezygnujesz z jedzenia mięsa?
Dodaj te produkty do swojej listy zakupów, by stworzyć pyszne wegetariańskie danie!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies