Sezon na rabarbar w pełni! Warto sięgać po niego jak najczęściej, ponieważ jest nie tylko smaczny, ale i bardzo wartościowy. Jak go jeść? Czy rabarbar to warzywo, czy owoc? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości!
Rabarbar, zwany inaczej rzewieniem, to warzywo należące do rodziny rdestowatych. Pochodzi z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się w XVI wieku dzięki Marco Polo, a Polacy mogli poznać jego właściwości dopiero dwa stulecia później. Na świecie znanych jest około 100 odmian tej byliny, jednak najpopularniejsze gatunki to rabarbar ogrodowy (najczęściej spożywany) oraz rabarbar lekarski.
Walory smakowe budzą czasami wątpliwości co do tego, czy rabarbar to owoc, czy warzywo. Ma charakterystyczny słodko-kwaśny, cierpki smak, co czyni go ciekawym dodatkiem do różnego rodzaju deserów. Warto mieć świadomość, że im bardziej czerwona łodyga, tym smak warzywa jest słodszy.
Mówiąc o rabarbarze, należy pamiętać, że jadalne są jedynie jego łodygi. Liście są trujące i w żadnym wypadku nie powinno się ich spożywać.
Poza wyjątkowymi walorami smakowymi rabarbar posiada bardzo wiele wartości odżywczych. Jest cennym źródłem witamin A, C, E i B9 (kwasu foliowego) oraz minerałów: potasu, wapnia i fosforu. Jest niskokaloryczny, zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, dlatego bez problemu mogą spożywać go osoby będące na diecie odchudzającej.
Duża zawartość antyoksydantów w rabarbarze powoduje, że warzywo to może wykazywać działanie przeciwzapalne, antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Z uwagi na dużą zawartość pektyn, regularne spożywanie rabarbaru może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu i wydalaniu szkodliwych substancji z organizmu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika może wspomagać trawienie, a szczególnie pomagać osobom cierpiącym na wzdęcia. Systematyczne konsumowanie korzenia rabarbaru umożliwia także wzmocnienie kości oraz mięśnia sercowego, może pomóc w zapobieganiu anemii, a także chronić przed nadciśnieniem, miażdżycą, zawałem i udarem.
Mimo że rabarbar jest zdrowy i bogaty w drogocenne składniki odżywcze, powinny uważać na niego osoby cierpiące na kamicę nerkową, gdyż zawiera on dużo szczawianów, odkładających się jako kamienie nerkowe. Rabarbar jest również niewskazany u osób cierpiących na reumatyzm.
Niektórzy lubią jeść łodygi rabarbaru na surowo, z odrobiną cukru. Świetnie smakuje on także ugotowany i upieczony. Może być składnikiem różnorodnych napojów, np. kompotu, a także rozmaitych deserów. Twoi domownicy i goście z pewnością zasmakują w kruchym placku z rabarbarem, serniku na zimno z rabarbarem w galaretce oraz w fit muffinkach z rabarbarem. Idealną opcją na letni dzień może być także lekkie crumble na zimno z rabarbarem i lodami waniliowymi. Przygotowanie tego dania zajmie ci tylko 20 minut, a na pewno zrobi furorę wśród twoich bliskich!
Podsumowując, rabarbar ma wiele właściwości odżywczych. Regularnie spożywany może wspierać układy: pokarmowy, krwionośny i odpornościowy. Nie jest jednak polecany dla osób chorujących na nerki i reumatyzm. Rabarbar nadaje się do różnorodnych wypieków – zarówno ciast, jak i innych deserów. Jeśli nie masz przeciwskazań do konsumowania tego warzywa – korzystaj śmiało z rabarbarowego sezonu i spożywaj go w różnych formach!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies