Królowa grilla. Jakie są rodzaje i właściwości musztardy

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Z przyjemnością spędzamy czas ze znajomymi i rodziną na świeżym powietrzu, jednocześnie przyrządzając rozmaite pyszności. Grillowane owoce, kiełbaski czy mięso z kurczaka chętnie łączymy z różnymi dodatkami – jednak niekwestionowaną królową, po którą sięgamy najczęściej przy grillu, jest bez wątpienia musztarda.Królowa grilla. Jakie są rodzaje i właściwości musztardy

Składniki i zastosowanie musztardy

Czym właściwie jest musztarda? To nic innego jak zimny i gęsty sos, który powstaje w połączeniu ziaren gorczycy, mielonych na odpowiednią grubość, z octem. Dodaje się do niej także wodę, sól, cukier, przyprawy i dodatki – w zależności od rodzaju musztardy. Musztarda podkreśla i urozmaica smak potraw, zarówno grillowanych, jak i pieczonych czy wędzonych. To pyszny dodatek do kanapek, zapiekanek, sałatek. Dodatkowo stanowi świetną bazę do różnego rodzaju sosów. Możemy wykorzystywać ją do marynowania mięs, dzięki czemu staje się ono bardziej kruche.

Najpopularniejsze rodzaje musztardy

Na rynku spożywczym odnajdziemy wiele rodzajów musztardy – poszczególne odmiany różnią się zastosowaniem rozmaitych odmian gorczycy, sposobem zmielenia jej ziaren i proporcjami zawartych w sosie składników. Biorąc pod uwagę własne preferencje, możemy postawić na musztardę o gładkiej i jednolitej konsystencji lub z widocznymi i wyczuwalnymi ziarenkami gorczycy. 

Musztarda stołowa

To sos o jasnej barwie, kremowej i aksamitnej konsystencji oraz delikatnym, łagodnym smaku. Jest chyba najpopularniejszą odmianą musztardy i pasuje do większości rodzajów mięs i potraw. Dzięki subtelnemu smakowi chętnie sięgają po nią również dzieci. 

Musztarda sarepska

Powstaje z gorczycy sarepskiej, uprawianej głównie w Rosji. Charakteryzuje się jasną barwą i umiarkowanie ostrym smakiem. Konsystencja musztardy sarepskiej nie jest jednolita – wyczuwalne są w niej nie do końca zmielone ziarna. To idealny dodatek do dań z grilla, pieczonych mięs, wędlin oraz serów.

Musztarda rosyjska

Jest bardzo ostra, dzięki zawartości ziaren czarnej gorczycy. Świetnie sprawdzi się do różnorodnych marynat oraz jako dodatek do grillowanych mięs, takich jak golonka, karkówka czy kiełbasa. Najlepszy wybór dla fanów wyrazistych, intensywnych smaków.

Musztarda francuska

W jej składzie odnajdziemy całe ziarna gorczycy – nadaje jej to ciekawy i dekoracyjny wygląd. Posiada ostrzejszy smak, dlatego często dodawana jest do różnego rodzaju marynat w celu nadania wyrazistości potrawom. Idealnie sprawdzi się także jako dodatek do mięs, serów i jaj, a także jako składnik sosów i dressingów.

Musztarda Dijon

Nazywana też „diżońską”, to tradycyjna musztarda Francji. Ziarna gorczycy są zmielone, dzięki czemu otrzymujemy musztardę o kremowej konsystencji. Tę odmianę sosu wyróżnia ostry i dość słony smak oraz niepowtarzalny aromat – dzięki dodatkowi wina, który nadaje jej intensywności.

Musztardy z dodatkami

Oprócz podstawowych sosów gorczycowych na półkach sklepowych znajdziemy także musztardy smakowe, np.:
  • chrzanową - która podkreśli smak zwłaszcza białej kiełbasy i jajek,
  • miodową – słodką i delikatną, wyborny dodatek do dań z grilla, pieczeni i sosów, oraz musztardy z dodatkiem jałowca, chilli czy nawet whisky.

Właściwości prozdrowotne musztardy

Grillując czy piekąc bez wątpienia doceniamy walory smakowe musztardy. Nie każdy z nas jednak ma świadomość, że zawarta w niej gorczyca posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Musztarda zawiera witaminy z grupy B, potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym:
  • wit. B1 (tiaminę) – wspomaga układy: nerwowy i krwionośny oraz mięśnie i stawy,
  • wit. B2 (ryboflawina) – zwiększa odporność organizmu oraz pozytywnie wpływa na zdrowie oczu,
  • wit. B3 (wit. PP, niacyna) – obniża poziom cholesterolu oraz reguluje poziom cukru we krwi,
  • wit. B6 (pirydoksyna) – wspomaga układ odpornościowy oraz nerwowy, wpływa na ciśnienie krwi.
Gorczyca, bez względu na rodzaj ziaren, zawiera ponadto magnez, wapń, żelazo, miedź i cynk. To także źródło witaminy E, nazywanej „witaminą młodości” – jest bowiem silnym przeciwutleniaczem; chroni również przed miażdżycą. Gorczyca wspomaga też prace wątroby, żołądka i trzustki – pozytywnie wpływa na trawienie i metabolizm oraz ma właściwości żółciopędne. Warto wspomnieć, że musztarda jest najmniej kalorycznym z zimnych sosów, dlatego jej spożywania nie muszą obawiać się osoby będące na diecie, kontrolujące kalorie. Co więcej, musztarda wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, poleca się spożywanie jej podczas infekcji, np. przeziębienia. Dodatkowo, zmieszana z solą, miodem i sokiem z cytryny tworzy miksturę, którą z powodzeniem można stosować jako płukankę na chore gardło.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu