Dodatki do dań prosto z Ameryki. Co wybrać

Polacy kochają grillować. Moda na taką technikę przygotowywania potraw przywędrowała do nas z daleka, bo aż z Ameryki. Co prawda, nasze przyjęcia na świeżym powietrzu róźnią się od amerykańskiego barbecue, ale zdecydowanie łączy je jedno – miłość do świetnie zamarynowanego, pysznego i pachnącego mięsa wprost z gorącego rusztu.Dodatki do dań prosto z Ameryki.

Fast food vs. slow food

Kuchnia amerykańska kojarzy się z jedzeniem typu fast food, czyli posiłkami przyrządzanymi szybko, często na ulicach - zazwyczaj tłustymi, niezdrowymi i tanimi. Tradycja barbecue pokazuje jednak, że w tamtych rejonach świata dużą wagę przykłada się również do samodzielnego i powolnego przygotowywania dań. Amerykańskie barbecue opiera się  na długim opiekaniu mięsa w niskiej temperaturze pod przykryciem. Dzięki długotrwałej obróbce mięso staje się kruche i wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo, składniki wcześniej wsmarowanej marynaty wnikają w głąb mięsa, dzięki czemu jest niezwykle smaczne i aromatycznie. W Polsce stawiamy raczej na szybkie przygotowanie potraw na ruszcie w bardzo wysokiej temperaturze. Jednakże wśród nas z pewnością jest też wielu pasjonatów BBQ, którzy inspirują się przyjęciami odbywającymi się za oceanem i amerykańskim przygotowaniem potraw na grillu w stylu slow food.

Sosy, marynaty i dodatki w amerykańskim stylu

Flagowe, amerykańskie burgery, steki, szaszłyki, długo opiekane skrzydełka z kurczaka, żeberka… Nieodłącznym elementem ich przygotowania są różnego rodzaju sosy i marynaty. 

Sos BBQ

Najbardziej popularnym, amerykańskim sosem jest barbecue – słodko-pikantny, o intensywnym, dymnym aromacie. Doskonale pasuje do wszystkich mięs i potraw z grilla. Możemy podawać go jako dodatek do gotowej już potrawy albo używać jako marynaty – natrzeć nią żeberka, steki czy skrzydełka, a następnie upiec lub ugrillować. 
Składniki sosu BBQ mogą różnić się w zależności od regionu. Najpopularniejsze połączenie to przecier pomidorowy (lub dobrej jakości ketchup) zmieszany z octem, cukrem, melasą, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Każdy stan USA posiada własną recepturę sosu BBQ. Wartą odnotowania ciekawostką jest to, że w Karolinie Południowej sos barbecue powstaje na bazie musztardy i miodu, a nie ketchupu czy przecieru pomidorowego (jak w większości regionów USA). 

Musztarda 

W amerykańskiej kuchni szczególne miejsce zajmuje także musztarda. To składnik różnych marynat do mięs, ale także niezastąpiony dodatek do bardzo popularnych tam hot dogów i burgerów. Musztarda jest najmniej kalorycznym zimnym sosem, dlatego jest chętnie spożywana przez osoby dbające o linię. W Polsce bez wątpienia jest królową grilla i dodatków do mięs, marynat, sosów i sałatek. Sieć Carrefour oferuje różne rodzaje musztard, m.in.: stołową, sarepską, Dijon, chrzanową – z pewnością każdy odnajdzie swój ulubiony smak.

Ketchup

Podobnie jak musztarda – ketchup w Ameryce często używany jest do burgerów i hot dogów. Jak już wspomnieliśmy, jest podstawą w tworzeniu klasycznego sosu barbecue. W Polsce również cieszy się dużą popularnością – jako dodatek do frytek, kanapek, zapiekanek, a także do różnego rodzaju marynat, dressingów, sosów (np. do pizzy).

Sos Tabasco

To połączenie ostrych papryczek chilli, konkretnie odmiany tabasco, soli i octu. Historia sosu sięga 1868 r., kiedy to Edmund McIlhenny w Luizjanie stworzył recepturę opartą na tych trzech naturalnych składnikach. Według niej papryczki miażdży się i zasypuje solą, a następnie pasta dojrzewa przez trzy lata w dębowych beczkach. Na koniec zostaje zalana wysokiej jakości octem winnym. Sos Tabasco zdobył uznanie na całym świecie, a jego nazwa została zastrzeżona dla rodziny McIlhenny. W Polsce oraz innych krajach wykorzystuje się go do przyprawiania potraw z grilla (a także roślin strączkowych) oraz do marynowania, pieczenia mięs czy jako dodatek do zup oraz drinków. 

Masło orzechowe 

Popularną przekąską w Stanach Zjednoczonych jest tzw. „peanut butter and jelly sandwich”, czyli kanapka z masłem orzechowym i dżemem. W Polsce takie połączenie smaków także ma wielu zwolenników. Oprócz tej słodkiej propozycji, w naszym kraju coraz większą popularnością cieszą się także dania wytrawne, w których odnajdziemy masło orzechowe, np. filet z kurczaka w orzechowej marynacie satay, tofu w sosie na bazie pasty z orzechów czy zupa z dyni z dodatkiem masła orzechowego. 
Jakie masło orzechowe wybrać? To zależy od tego, jakie danie przygotowujesz oraz od Twoich preferencji. Jeśli wolisz gładkie konsystencje – postaw na gładko zmielone masło orzechowe. Jeżeli natomiast lubisz chrupać – wybierz wersję „crunchy”. Najważniejsze, aby było naturalne, zdrowe i sycące. 

Syrop klonowy

Bez wątpienia kojarzony z Kanadą i amerykańskimi pancakes – puszystymi, okrągłymi naleśnikami. Nie każdy pewnie ma świadomość, że syrop klonowy świetnie nadaje się także do innych wypieków, jak również do glazurowania i marynowania mięs oraz owócow (np. ananasów). Syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż zwykły cukier. Jest także zdrowszy - zawiera m.in.: witaminy z grupy B, sole mineralne, wapń, potas, fosfor, magnez.
 
Przedstawione dodatki do dań są popularne w Ameryce, ale i w Polsce mają lub zyskują coraz więcej zwolenników. Kuchnia amerykańska to nie tylko fast foody spożywane na ulicy - może być zdrowa i pożywna. Zainspiruj się nią i stwórz posiłek rodem zza oceanu!
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu