Co powiesz na grill wegetariański? Bezmięsne potrawy z rusztu mogą być nie tylko zdrowe, ale także niezwykle pyszne. Sprawdź, dlaczego warto je spożywać – poznaj nasze wyjątkowo smaczne przepisy wege na grilla!
Fantastycznym pomysłem na wiosenny lub letni obiad dla wegetarian, wegan, ale i wszystkich mięsożerców są grillowane warzywa. Urozmaicają posiłki oraz zapewniają duże dawki energii i składników odżywczych.
Grill wege zyskuje coraz większą popularność. W Polsce na grilla najczęściej wybierane są: cukinie, bakłażany, papryki oraz kukurydza w kolbach. Nie sposób zapomnieć także o ziemniakach, które możesz piec w folii – na ruszcie lub bezpośrednio w ogniu. Możesz doprawić je na wiele sposobów. Jeśli lubisz delikatne smaki – postaw na majeranek, natkę pietruszki czy curry, jeśli natomiast wolisz ostrzejsze potrawy – zamarynuj warzywa w oliwie z oliwek i chilli z odrobiną soku z cytryny. Ziemniaki idealnie komponują się z różnego rodzaju dipami i sosami, np. na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem czosnku i koperku. Nie wyobrażasz sobie grilla bez opiekanych kartofelków? Poznaj nasze inspirujące pomysły na ziemniaki z grilla!
Warzywa na grilla to także marchew, kalafior i brokuły. Jeśli zależy ci na czasie – gotuj je przez kilka minut w osolonej wodzie i dopiero później kładź na ruszcie. W ten sposób znacznie skrócisz czas przygotowania warzyw z grilla.
Doskonale smakują także szparagi z rusztu, np. w towarzystwie cytryny i mięty. Warzywa te zawierają dużo cennych składników odżywczych – sprawdź, dlaczego warto jeść szparagi, jak je przyrządzać i z czym podawać?
Na grilla nadają się również różnego rodzaju sery. Na ruszcie możesz położyć praktycznie każdy rodzaj – kluczowy jest wybór sposobu grillowania. Miękkie sery, takie jak gouda, cheddar, camembert i inne sery pleśniowe, najlepiej owinąć folią aluminiową i piec na tackach, aby nie rozpłynęły się za szybko. Natomiast te twardsze – halloumi czy oscypek – można ułożyć bezpośrednio na ruszcie. Poznaj nasze przepisy na grilla z serem w roli głównej! Sery to idealna przekąska dla wegetarian. Jeżeli chcesz przygotować danie wegańskie na grilla, skorzystaj z serów wegańskich, np. na bazie oleju kokosowego!
Trudno wyobrazić sobie grill bez kiełbasek – to obowiązkowy element spotkań przy ruszcie. Jeśli ty lub twoi goście nie spożywacie mięsa, zaopatrz się w kiełbaski sojowe, które również świetnie sprawdzą się na grillu.
Tradycyjnym daniem z grilla są bez wątpienia szaszłyki z kurczakiem czy karkówką. Wegetarianie i weganie nie muszą rezygnować z tego typu dania, ponieważ w prosty i szybki sposób można przygotować szaszłyki z grilla w wersji wege. Wystarczy, że ulubione warzywa pokroisz w grubą kostkę, nadziejesz je na długi patyczek i położysz na rozgrzanym ruszcie. Możesz dodać także ser, np. halloumi czy oscypek. Taka wege wersja klasycznego dnia z grilla z pewnością przypadnie do gustu również wielu mięsożercom.
Produktem spożywczym, po który często sięgają weganie, jest tofu. Ten sojowy twarożek jest pełny wartościowych składników odżywczych, dlatego warto, aby jego smak i właściwości poznały także osoby jadające mięso. Grillowane tofu, wcześniej zamarynowane w oliwie z oliwek z chilli, czosnkiem, musztardą, miodem, koncentratem pomidorowym i przyprawami – nadaje się do kanapek, sałatek, ryżu oraz szaszłyków. Poznaj nasz przepis na wegańskie szaszłyki z marynowanym tofu, cukinią, pieczarkami i cebulą, podane z wegańskim sosem bbq!
Tofu z rusztu ma lekko wędzony smak i jest świetnym zamiennikiem grillowanych mięs, podobnie jak seitan, czyli „wegańskie mięso” – produkt otrzymywany z glutenu pszennego.
Zdrową alternatywą dla klasycznych hamburgerów mogą być wege burgery z boczniakami z grilla. Odpowiednio przyrządzone grzyby są miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie wegańskich burgerów z buraków i kaszy jaglanej – kotlety możesz ułożyć na tacce i upiec na grillu bądź usmażyć na patelni.
Nie tylko karkówka czy stek świetnie sprawdzą się na ruszcie – możesz grillować także warzywa, sery i owoce, np. banany, ananasy, jabłka, gruszki, nektarynki czy awokado. W Carrefour znajdziesz duży wybór świeżych warzyw i owoców, a także bezmięsnych produktów, które możesz wykorzystać podczas grillowania, np. wspomniane wcześniej kiełbaski sojowe, ale również wegańskie mielone, majonez bez jajek czy smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką. Sprawdź naszą ofertę, a następnie zaproś swoich bliskich na grilla zgodny z dietą wege!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies