Z typowo polskich produktów można przygotować wiele wyśmienitych dań. Co więcej, polska kuchnia łączy w sobie znakomity smak i cenne właściwości. Ulegała ona wielu zmianom na przestrzeni dziejów, ponieważ historycznie tereny Rzeczypospolitej Polskiej zamieszkiwały osoby różnych narodowości. Można powiedzieć, że jest to kuchnia tradycyjna, z silnymi wpływami kuchni rosyjskiej, ukraińskiej, niemieckiej, francuskiej, włoskiej czy żydowskiej.
W odległych czasach kuchnia polska posiadała wiele wcieleń, m.in. szlachecką, dworską, chłopską. Najbogatsi jedli mięso – na ich stołach królowały dziki, kaczki, kurczęta. Dieta biedniejszych ludzi była zupełnie inna, oparta na kaszach, warzywach i rybach.
Współcześnie jedzenie mięsa nie jest równoznaczne z wysokim statusem społecznym. W sklepach spożywczych odnajdziemy jednocześnie wysokiej klasy kiełbasy czy szynki, jak również produkty tańsze. Obecnie wiele osób w Polsce deklaruje wręcz wykluczenie mięsa z codziennego menu. Argumentują ten fakt tym, iż dieta roślinna jest zdrowsza, ponieważ nie dostarcza wielkich ilości złego cholesterolu, jest bogata w błonnik, witaminy oraz substancje odżywcze i może zapobiegać wielu chorobom, w tym cywilizacyjnym.
Polska kuchnia jest bardzo urozmaicona – praktycznie każdy region kraju może pochwalić się wyjątkowymi potrawami. Są jednak składniki, które powtarzają się w daniach z różnych stron Polski.
Pierwszym typowo polskim produktem spożywczym, którego w tym zestawieniu nie mogło zabraknąć, są ziemniaki. To właśnie one są najczęstszym dodatkiem do niedzielnego obiadu. Czy ktoś z nas wyobraża sobie posiłek, w którym do kotleta schabowego nie dołączymy ziemniaków? Jak smakowałby bez nich żurek?
Z ziemniaków można wyczarować rozmaite dania: placki ziemniaczane (mogą być spożywane na kilka sposobów: z gulaszem mięsnym, ze śmietaną, szczypiorkiem czy nawet z solą), różne zapiekanki, kiszka ziemniaczana (przygotowywana z jelita wieprzowego, tartych ziemniaków, z dodatkiem boczku lub słoniny), zupa kartoflanka, pierogi ruskie... Ziemniaki to także świetny pomysł na grilla. Pysznych potraw z użyciem tego warzywa można stworzyć zdecydowanie więcej. Ziemniaki są sycące i można jeść je na wiele sposobów.
Mąka jest jednym z najważniejszych produktów polskiej kuchni. Wielu Polaków nie wyobraża sobie życia bez tradycyjnych mącznych dań. Kochamy różnego rodzaju kluski: na parze, śląskie, kopytka, kładzione, pyzy, knedle. Jednocześnie przepadamy za pierogami z różnego rodzaju farszami: z kapustą i grzybami, z mięsem, ze szpinakiem i fetą czy z owocami. Mąka jest wykorzystywana oczywiście także do pieczenia chleba i rozmaitych ciast (id.. francuskiego, drożdżowego, ucieranego, ciasta na pizzę) oraz do smażenia naleśników, racuchów, faworków, a także do zagęszczania zup i sosów. Kluczowy jest dobór odpowiedniego rodzaju mąki do danej potrawy. Możesz wybraitd.in. mąkę pszenną, razową, ttd.ową itd.
Czosnek i cebula to składniki królujące w polskiej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie tradycyjnych dań bez smaku i aromatu tych dwóch warzyw. Najważniejsze, aby były one dobrej jakości i polskiego pochodzenia. W sklepach spożywczych bardzo często występuje czosnek chiński, który ustępuje naszemu krajowemu pod względem walorów smakowych, aromatu i jego właściwości. Pamiętaj, że w białych warzywach, takich jak właśnie czosnek i cebula (ale również por czy kalafior) występuje allicyna – działająca przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Liczne badania wykazują, że regularne spożywanie białych warzyw chroni także przed nowotworami oraz miażdżycą.
Kolejnym warzywem, którego nie może zabraknąć w polskiej kuchni, jest kapusta. To cenne źródło fosforu, potasu, wapnia, witamin a jej zewnętrzne liście to bogactwo kwasu foliowego, wykazującego działanie krwiotwórcze i odpowiadającego za prawidłowe działanie układu nerwowego (dlatego jest tak ważny zwłaszcza przed i w trakcie ciąży). Kapusta jest ważnym elementem potrawy, jakim są gołąbki. Jednym z najbardziej charakterystycznych polskich dań z kapusty, którym zajada się wielu cudzoziemców, jest bigos. Często na naszych stołach króluje również zupa kapuściana, czyli kapuśniak, z dodatkiem ziemniaków, łazanki z kapustą czy kapusta z grochem (popularna zwłaszcza podczas wigilijnych kolacji).
Nie można zapomnieć także o kapuście kiszonej. To niezwykle zdrowy produkt spożywczy – w wyniku fermentacji oraz rozkładu cukrów powstaje kwas mlekowy, nadający charakterystyczny, kwaśny smak. Wszelkiego rodzaju kiszonki pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit, a tym samym na układ odpornościowy. Wielu specjalistów do spraw żywienia podkreśla bowiem, że zdrowie zaczyna się od jelit.
Wielu Polaków sporządza także sok z młodej kapusty, który może być pomocny w chorobie wrzodowej oraz wspiera układ immunologiczny.
Długo można byłoby wymieniać składniki ważne w polskiej kuchni. Te wyszczególnione powyżej to tylko niektóre z nich. Kuchnia polska to także duża różnorodność wędlin i mięs. Bez wątpienia każdy amator dobrego jedzenia znajdzie w Polsce potrawy, którymi się zachwyci. Szukasz ciekawych przepisów, których wykonanie nie jest skomplikowane? Wiele smakowitych propozycji znajdziesz wśród naszych kulinarnych inspiracji.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies