Polska kuchnia charakteryzuje się różnorodnością i ciekawymi kompozycjami smakowymi. Każdy region naszego kraju oferuje tradycyjne polskie potrawy regionalne, których warto choć raz w życiu spróbować. Przedstawiamy niektóre z typowych polskich dań.
To typowe polskie danie Podlasia, czasami spotykana także na Mazurach. Babka ziemniaczana, kartoflana, czy też kartoflarz to starte ziemniaki wymieszane ze skwarkami z boczku lub słoniny i zapieczone w piekarniku.
Od wielu lat w Supraślu obok Białegostoku odbywają się nawet mistrzostwa świata w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej – farsz sporządza się podobnie jak na babkę, ale umieszcza się go w wieprzowym jelicie. Zawody w Supraślu cieszą się dużą popularnością, więc śmiało można stwierdzić, że jest wielu smakoszy tego typu potraw ziemniaczanych. Oczywiście te tradycyjne polskie potrawy regionalne są tłuste i ciężkostrawne, więc osoby o wrażliwych żołądkach powinny pozwalać sobie na nie jedynie okazjonalnie.
Mrowisko jest bardzo charakterystycznym deserem, który możemy spotkać na Suwalszczyźnie. Składa się z wielu faworków, posypanych makiem, rodzynkami i oblanych miodem, a następnie uformowanym na kształt kopca – stąd właśnie pochodzi nazwa. To słodka i pyszna potrawa, ale i wciągająca. Sięgając po jeden faworek, od razu myślisz o zjedzeniu kolejnego. To zdecydowanie coś dla łakomczuchów kochających słodycze!
Jak pyry, to oczywiście Poznań. To typowe polskie danie jest proste, ale bardzo smakowite. Ziemniaki (najczęściej w mundurkach) z odpowiednio doprawionym twarożkiem: z cebulą, szczypiorkiem, solą, pieprzem i olejem, to uczta dla podniebienia. Potrawa pojawiła się w Wielkopolsce podobno w XIX wieku. Została do dziś i cieszy się niesłabnącą popularnością.
Ten śląski przysmak znają chyba wszyscy. Rolada wołowa z ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem w środku, kluski z dziurką (do której można wlać sos) i modra – czyli czerwona – kapusta to połączenie idealne. Danie to jest obowiązkowym punktem wycieczki na Śląsk.
Ta tradycyjna potrawa polska najczęściej występuje w kuchni podhalańskiej. Moskole to placki pieczone na blasze, a ich główne składniki to ugotowane i potłuczone ziemniaki, mąka, woda, sól, czasami także jaja. Mogą zawierać także zsiadłe mleko czy drożdże. Ich receptura w dużej mierze zależna jest od regionu i osoby je przyrządzającej. Często podawane są z masłem czosnkowym.
Kolejnym popularnym smakołykiem z Podhala jest oczywiście oscypek, czyli ser z mleka owczego. Może być jedzony jako przystawka lub jako dodatek do różnych dań. Oscypek to typowe polskie danie, a także symbol Zakopanego i okolic, nie można stamtąd wyjechać bez kupienia kilku i obdarowania bliskich!
Tradycja wypiekania cebularzy na Lubelszczyźnie sięga aż XIX wieku. Drożdżowe i chrupiące ciasto wypełnione nadzieniem cebulowym z makiem ciągle zyskuje wielu zwolenników. To wyśmienity, tradycyjny produkt, którego koniecznie należy spróbować, będąc w Lublinie lub okolicach.
Proziaki to symbol Podkarpacia. Te smaczne placki składają się z mąki, jajek, wody, kwaśnej śmietany, maślanki lub kefiru oraz sody oczyszczonej, nazywanej w województwie podkarpackim prozą. Można spożywać je samodzielnie, ale świetnie sprawdzą się jako baza do „kanapek” z twarogiem, masłem czosnkowym czy pastą z łososia.
To danie wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa warmińsko-mazurskiego. Dzyndzałki to pierożki, mogące przypominać uszka lub kołduny. Hreczka to nic innego jak kasza gryczana, a skrzeczki to skwarki z boczku. Dzyndzałki – tradycyjną polską potrawę regionalną nadziewa się kaszą gryczaną i jajkiem na twardo i podaje się z gęstą śmietaną i skwareczkami.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies