Żywność ekologiczna jest coraz bardziej popularna wśród Polaków. Zwracamy uwagę na to, co jemy, ponieważ zależy nam na dostarczeniu naszym organizmom wszystkich drogocennych składników odżywczych. Często sięgamy po produkty od rodzimych producentów, zgodnie z myślą "dobre, bo polskie" – to świetny wybór zarówno ze względów zdrowotnych, jak i gospodarczych.
Zgodnie z rekomendacjami specjalistów do spraw żywienia dieta człowieka powinna opierać się na warzywach i owocach, gdyż dostarczają one wielu niezbędnych składników: witamin, minerałów i ograniczają występowanie wielu chorób: serca, miażdżycy, cukrzycy czy nowotworów.
Najlepiej kupować warzywa polskie, z naszych rodzimych upraw, od lokalnych rolników. Wiadomo, że polski czosnek jest o wiele bardziej wartościowy. Regularne spożywanie tego warzywa polskiego pochodzenia obniża cholesterol, zapobiega infekcjom oraz wspiera zakażenia górnych dróg oddechowych, dzięki lotnym związkom siarki. Dodatkowo zawiera allicynę, która także wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Jedzenie czosnku może obniżać ciśnienie krwi, chronić przed udarem i zawałem. Wykazuje on również działanie antyoksydacyjne – chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a więc starzeniu się organizmu.
Allicynę zawiera również cebula, która jest niezbędnikiem wielu potraw polskiej kuchni. To bogactwo witamin z grupy B oraz A, C i E, a także ważnych mikro- i makroelementów.
Nie sposób nie wymienić także kapusty, która zawiera znaczne ilości witamin A, C i K oraz kwasu foliowego, odpowiedzialnego m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jest on niezbędny kobietom planującym rodzicielstwo lub już będącym w ciąży. Kapusta ma niewiele kalorii, co może być świetną wiadomością zwłaszcza dla osób walczących z nadwagą, otyłością lub po prostu chciałyby zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Zawiera sporo fosforu, potasu, wapnia, przez co jej regularne spożywanie może zapobiegać osteoporozie.
Owoce to źródło witamin, minerałów, flawonoidów, o ile pochodzą ze znanego i sprawdzonego. źródła. Jeśli posiadasz własny ogródek możesz mieć pewność, że posadzone przez ciebie rośliny nie są pryskane żadną chemią i możesz spożywać je spokojnie, bez ryzyka o własne zdrowie. Sieć Carrefour współpracuje z wieloma polskimi producentami i dostawcami, którzy dostarczają na sklepowe półki produkty zdrowe i pełnowartościowe. Możesz wybierać wśród wielu owoców i warzyw od polskich dostawców!
Polskimi owocami, na które w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę, są jabłka. Zawierają one mnóstwo błonnika pokarmowego, dzięki czemu ich codzienne spożywanie może regulować pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i chorobą nowotworową. Należy pamiętać, aby jeść te owoce ze skórką, ponieważ w niej znajduje się wiele flawonoidów – o kilka razy więcej niż w samym miąższu. Wspomniane flawonoidy wykazują działania przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Eksperci sugerują, aby jeść chociaż jedno jabłko dziennie, ponieważ ich regularne spożywanie może nieść za sobą wspaniałe efekty dla zdrowia.
Zwłaszcza w okresie letnim należy spożywać jak najwięcej owoców z fioletowej grupy, tj.: jagód, jeżyn, borówek, które pozytywnie wpływają na oczy i zawierają dużo antyoksydantów. Warto jak najczęściej sięgać także po maliny i truskawki - źródło witamin C, E i B oraz pektyn, które obniżają poziom złego cholesterolu, mają dobroczynny wpływ na jelita i układ odpornościowy człowieka.
Wielu smakoszy polskiej kuchni podkreśla, że jaja z ekologicznego chowu, oznaczone cyfrą „O”, smakują lepiej niż te z chowu przemysłowego. To fakt, z którym trudno się nie zgodzić. Kury z ekologicznego chowu są po prostu wolne. Nie stresują się zamknięciem w klatce, nie podaje im się leków i żadnej chemii, nie są też karmione modyfikowaną genetycznie paszą. Wszystko to przekłada się na smak i właściwości zdrowotne jajek. Dodatkowo, wybierając polskie jajka ekologiczne wiesz, że nie przyczyniasz się do ich cierpienia i nie popierasz ich niehumanitarnego traktowania.
Jajka zawierają dużo aminokwasów, witamin i kwasów tłuszczowych omega-3. Znajdziemy w nich także witaminę B12, która bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, a jej brak w organizmie może prowadzić do anemii.
Jesień to czas ciepłych herbatek z cytryną i miodem. Nic dziwnego, miód to skarbnica witamin, zwłaszcza A i C. Pomaga walczyć z bakteriami i wirusami, działa przeciwzapalnie, zapobiega nadciśnieniu i poprawia krążenie. Trzeba jednak pamiętać, aby nie dodawać go do wrzątku – traci wtedy wiele swoich właściwości. Wybieraj miód naturalny, bez GMO i zbędnych substancji słodzących. W sklepach Carrefour znajdziesz różne gatunki miodów, pochodzące z polskich pasiek.
Jeśli chcesz być „eko” – kupuj produkty naturalne, najlepiej od sprawdzonych rolników, sadowników, dostawców. Artykuły ekologiczne są pełnowartościowe, zdrowe, bezpieczne i mogą obniżać ryzyko zachorowania na różne choroby.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies