Ciepłe, wiosenne i letnie dni nie mogą obejść się bez pysznej, szybko gaszącej pragnienie ice tea. Mrożona herbata sprawdza się świetnie zarówno podczas grilla na świeżym powietrzu, rodzinnych obiadów, jak i wieczornych spotkań ze znajomymi. Poznaj przepisy na mrożoną herbatę – wyśmienitą w smaku oraz prostą i szybką w przygotowaniu!
Przygotowanie ice tea zamyka się dosłownie w kilku krokach. Wybór gatunku herbaty należy do ciebie. Jeśli chcesz przyrządzić klasyczną ice tea – wybierz herbatę czarną, a jeżeli potrzebujesz pobudzenia – postaw na zieloną. Najważniejszą czynnością jest wykonanie bazy do napoju, czyli zalanie herbaty małą ilością wody i parzenie jej kilka minut. Następnie mocny wywar należy przelać do dużego dzbanka i uzupełnić naczynie zimną wodą. Kolejnym krokiem jest dodanie kostek lodu i ewentualnych słodzików. Do domowej ice tea możesz wsypać zwykły cukier, ale o wiele zdrowszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie miodu, ksylitolu, syropu z agawy czy syropu klonowego. Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie np. brzoskwiniowej mrożonej herbaty, pamiętaj o ograniczeniu ilości cukru, gdyż owoce same w sobie są słodkie.
Najpopularniejszą wersją mrożonej herbaty jest ta z dodatkiem cytryny i mięty. Nie ma się co dziwić – to skuteczne orzeźwienie i wspaniały smak. Jak zrobić ten rodzaj ice tea? Przygotuj świeżą miętę oraz dwie cytryny – z jednej wyciśnij sok, a drugą sparz i pokrój na cienkie plasterki. Dodaj je do przygotowanego wcześniej naparu herbacianego, a następnie dorzuć listki mięty. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i wstaw dzbanek do lodówki – najlepiej na kilka godzin, aby herbata dobrze się schłodziła. Przed samym podaniem włóż do naczynia kilka kostek lodu.
Równie pyszną i aromatyczną, jak mrożona herbata z cytryną i miętą, jest brzoskwiniowa ice tea. Przygotuj kilka brzoskwiń, umyj je dokładnie, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj je do 10 minut, a następnie zblenduj na gładką masę. Po ostygnięciu dodaj owoce do bazowej mieszanki herbaty z wodą i przecedź wszystko przez sito. Opcjonalnie możesz dodać sok z cytryny, świeże listki mięty, a także 2-3 łyżki syropu z brzoskwiń – do „podbicia” owocowego smaku twojej mrożonej herbaty.
Do przygotowanego wcześniej wywaru herbacianego dodaj mrożone owoce: jagody, maliny, jeżyny oraz sok z jednej cytryny. W celu uzyskania mocniejszego owocowego smaku warto dolać także 2-3 łyżki naturalnego syropu malinowego. Wymieszaj całość dokładnie, ale delikatnie – uważaj, aby nie rozgnieść owoców, gdyż napój nie będzie wówczas prezentował się zbyt atrakcyjnie. Po kilkugodzinnym schłodzeniu twoja ice tea jest gotowa do podania – idealna zwłaszcza w ciepłe dni!
Ice tea może być znakomitym zamiennikiem czarnej herbaty. Zimny napój szybko chłodzi i gasi pragnienie – to niezbędnik wszelkich wiosennych i letnich spotkań w gronie najbliższych. Domowa mrożona herbata pozbawiona jest konserwantów i tylko od ciebie zależy, czy będzie zawierała zwykły cukier, czy może inne substancje słodzące. Wykorzystaj nasze przepisy na mrożone herbaty – ciesz się orzeźwieniem i wspaniałym smakiem!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies