Zastanawiasz się, z czym jeść masło orzechowe? Gęsty krem z orzeszków ziemnych może być składnikiem wielu smakowitych dań. Sprawdzi się zarówno w słodkim, jak i słonym wydaniu. Jak wykorzystać masło orzechowe w kuchni? Jeśli szukasz inspiracji i chcesz poszerzyć swoje kulinarne horyzonty, sięgnij koniecznie po nasze przepisy!
Zanim zastanowimy się, co zrobić z masła orzechowego, warto przypomnieć, czym ono właściwie jest i w jaki sposób powstaje. Najprościej ujmując, masło orzechowe to pasta z suchych, prażonych orzeszków ziemnych. W związku z tym, że orzeszki ziemne są głównym składnikiem, właściwości masła orzechowego są podobne do właściwości samych orzeszków.
Jedząc masło orzechowe, możemy poprawić kondycję włosów, skóry i paznokci, przyśpieszyć proces spalania tłuszczów w organizmie, obniżyć poziom cholesterolu, a także wspierać koncentrację i umiejętność zapamiętywania. Masło orzechowe będzie zatem lepszym wyborem niż wiele słodzonych dżemów czy innych smarowideł z dużą ilością konserwantów, utwardzaczy i oleju palmowego.
Masło orzechowe zawiera kwasy tłuszczowe, magnez, wapń, miedź, potas. Warto również mieć świadomość, że masło orzechowe ma także niski indeks glikemiczny. Nie należy się także obawiać zawartych w nim tłuszczów, ponieważ większość z nich to zdrowe tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, które nie mają złego wpływu na układ krążenia.
Dobrze natomiast zwracać uwagę na to, co znajduje się w składzie poza samym rodzajem orzechów i w jakich proporcjach. Masło orzechowe z dobrym składem nie powinno zawierać zbyt dużo niezdrowych dodatków, jak olej palmowy, porcje cukru albo soli.
Nim zaproponujemy, jak można wykorzystać masło orzechowe, należy nadmienić, że zamiast kupować w sklepie, można przygotować taki produkt samodzielnie w warunkach domowych. Wystarczy za pomocą blendera zmiksować orzeszki ziemne. Będzie to jednak wymagało odpowiednio wydajnego blendera oraz dużo cierpliwości.
Teraz już wiesz, czym jest masło orzechowe. Z czym jeść ten produkt na co dzień? Nie będziemy się skupiać na najbardziej oczywistych zastosowaniach. Wiadomo, że masło orzechowe może być używane do smarowania kanapek albo naleśników. W naszych rozważaniach chcemy jednak wyjść poza schemat I pokazać, że masło orzechowe to nie tylko typowy produkt na śniadanie. Jak zatem wykorzystać masło orzechowe? Do czego może być dodane? Oto lista najciekawszych propozycji!
Więcej ciekawych przepisów z masłem orzechowym i nie tylko znajdziesz wśród pomysłów na drugie śniadanie.
Jak widać, jest wiele sposobów na to, jak jeść masło orzechowe. Do czego je wykorzystasz, to już Twoja sprawa. Wierzymy, że dzięki przedstawionym powyżej inspiracjom, uda się wybrać właściwy sposób albo wymyślić własny wyjątkowy przepis. Szerokie zastosowaniem czyni z masła orzechowego bardzo uniwersalny produkt, nic zatem nie stoi na przeszkodzie, żeby kreatywnie podejść do jego stosowania. W końcu lepiej wykazać się pomysłowością niż powielać dobrze znane schematy żywieniowe.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies