Chyba większość z nas zna smak Nutelli – słodkiego kremu z dodatkiem czekolady i orzechów laskowych. Znany jest obecnie na całym świecie, a jego początki sięgają lat 40. XX wieku. 5 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Nutelli. Z tej okazji warto przygotować smaczne dania z dodatkiem słynnego kremu. W jaki jeszcze sposób można świętować?
Historia kremu Nutella sięga roku 1946. Po II wojnie światowej kakao było trudno dostępne, dlatego włoski cukiernik z Piemontu, Pietro Ferrero, wpadł na pomysł stworzenia słodkiej pasty Giandujot. Powstawała ona z orzechów laskowych, cukru i niewielkiej jakości kakao. Miała postać bloku, który można było kroić i kłaść na kromkach chleba. Na bazie tego produktu powstała pięć lat później SuperCrema – łatwa do rozsmarowania na chlebie i tak samo pyszna. Krem Nutella w obecnej postaci zawdzięczamy synowi cukiernika, który stworzył Giandujot – Michele Ferrero udoskonalił recepturę i stworzył znany nam doskonale produkt pakowany w słoiki. Nadał mu też nową nazwę – słowo Nutella pochodzi od angielskiego „nut” (‘orzech’), do którego dodano zdrobnienie „ella”. Produkt zyskał dużą popularność najpierw we Włoszech, a później także w innych krajach. Nutella pojawiła się w 1965 roku w Niemczech, a rok później również we Francji i w obu tych krajach odniosła duży sukces. Pod koniec lat 70. Fabryka Nutelli powstała w Australii. W Polsce jest dostępna od 1992 roku i w naszym kraju także zyskała wielu miłośników.
Chociaż Nutella produkowana jest od 1964 roku, własne święto zyskała dopiero w roku 2007. Światowy Dzień Nutelli obchodzimy 5 lutego. Jego inicjatorką jest Sara Rosso, blogerka o włoskich i amerykańskich korzeniach. Jako miłośniczka kremu Nutella wpadła na pomysł, aby wraz z innymi wielbicielami słodkiego przysmaku świętować i zachęcić nie znające go osoby do spróbowania włoskiego produktu, który podbił świat. Pierwszy Światowy Dzień Nutelli obchodzony był 5 lutego 2007 roku. Pomysł się przyjął i od tej pory co roku miłośnicy czekoladowego kremu świętują ten dzień na początku lutego.
Jeśli lubisz krem Nutella, 5 lutego koniecznie musisz po niego sięgnąć! Jedni zjadają Nutellę łyżeczką prosto ze słoika, inni zaś dodają ją do różnych potraw. Doskonale sprawdzi się nie tylko na pieczywie, ale też jako dodatek do naleśników, pankejków czy gofrów. Nutellę można też wykorzystać do przygotowania deserów, np. muffinek, babeczek czy różnego rodzaju ciast. Wynikiem kulinarnych eksperymentów można oczywiście pochwalić się w mediach społecznościowych oznaczając zdjęcie w odpowiedni sposób. Wypróbowanie przepisów z dodatkiem kremu to oczywiście nie jedyny sposób na świętowanie 5 lutego. To świetna okazja również do tego, by spróbować innych produktów Nutelli. Jeśli zaś lubisz przyjmować gości, ciekawym pomysłem będzie niewielkie przyjęcie, podczas którego podasz smakołyki z dodatkiem popularnego kremu.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies