Przypalony garnek to częsty problem w kuchni. Gdy korzystamy z kuchenki gazowej, wystarczy chwila nieuwagi i już może dojść do przykrego zdarzenia. Szczególnie wtedy, gdy lubimy smażyć na dużym ogniu. Oprócz tego, że przypalona potrawa albo przynajmniej jej część bliżej dna nie nadaje się już do spożycia, pozostaje jeszcze kwestia usunięcia resztek, zanim zaschną, stwardnieją i spowodują jeszcze większe kłopoty. Trzeba działać szybko, ale z głową. Na szczęście niemal każdy sprawdzony sposób na przypalony garnek bazuje na łatwo dostępnych produktach – na pewno masz w domu przynajmniej kilka z nich.
Poniżej przedstawiamy najlepsze sposoby. Na liście są zarówno metody bazujące na wykorzystaniu naturalnych, prostych składników, jak i takie uwzględniające chemię gospodarczą.
Gdy zastanawiamy się nad tym, jak wyczyścić przypalony garnek, powinniśmy wziąć pod uwagę z czego jest zrobiony. W zależności od materiału powierzchnia może być mniej lub bardziej odporna na różne substancje. To ważne, ponieważ garnek chcemy porządnie wyczyścić, a nie całkowicie zniszczyć podczas próby usunięcia przypalonych resztek jedzenia. Sposób na przypalony garnek powinien zatem uwzględniać rodzaj naczynia i jego wytrzymałość.
Trzeba to zrobić nie tylko szybko, ale też z głową. Chociaż mamy nadzieję, że w praktyce ta wiedza nigdy się nie przyda, na wszelki wypadek lepiej mieć opanowaną teorię, żeby nie popadać w panikę, gdy garnek niespodziewanie się przypali.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies