Jak wyczyścić przypalony garnek? Czym go umyć?

Przypalony garnek to częsty problem w kuchni. Gdy korzystamy z kuchenki gazowej, wystarczy chwila nieuwagi i już może dojść do przykrego zdarzenia. Szczególnie wtedy, gdy lubimy smażyć na dużym ogniu. Oprócz tego, że przypalona potrawa albo przynajmniej jej część bliżej dna nie nadaje się już do spożycia, pozostaje jeszcze kwestia usunięcia resztek, zanim zaschną, stwardnieją i spowodują jeszcze większe kłopoty. Trzeba działać szybko, ale z głową. Na szczęście niemal każdy sprawdzony sposób na przypalony garnek bazuje na łatwo dostępnych produktach – na pewno masz w domu przynajmniej kilka z nich.Jak wyczyścić przypalony garnek? Czym go umyć?

Czym wyczyścić przypalony garnek?

Poniżej przedstawiamy najlepsze sposoby. Na liście są zarówno metody bazujące na wykorzystaniu naturalnych, prostych składników, jak i takie uwzględniające chemię gospodarczą.

  • Czyszczenie za pomocą soli – dobry sposób, jeśli bardzo nam się nie spieszy. Na dno naczynia wsypujemy solidną warstwę soli (na przykład pół szklanki), a następnie dolewamy wodę (dwie szklanki). Przypalony garnek z takim roztworem na dnie należy zostawić na kilka godzin albo nawet na całą noc, a rano doczyścić rozpuszczony brud i opłukać. W przypadku żeliwnych patelni, można się obyć nawet bez wody, szorując solą na sucho. Dla innych garnków jednak metoda nie jest polecana, bo drobinki soli wcierane w powierzchnię garnka mogą powodować uszkodzenia.
  • Czyszczenie sodą oczyszczoną – podobna metoda do opisanej powyżej, tylko zamiast soli używa się sody oczyszczonej zmieszanej z wodą. Po odczekaniu kilku godzin wystarczy umyć garnek, stosując gąbkę lub delikatną szczoteczkę. Soda oczyszczona jest, jak widać, uniwersalnym środkiem czyszczącym, można ją stosować także do odkamieniania czajników i wielu innych rzeczy.
  • Ocet na przypalony garnek – to dobra metoda na garnki stalowe i aluminiowe. Na dno brudnego od spalenizny garnka wystarczy wlać niewielką ilość wody z octem i zagotować. Po kilku minutach od wrzenia, roztwór powinno się ostudzić i pozostawić w naczyniu na całą noc. Rano wystarczy wylać ocet i umyć garnek ściereczką lub gąbką.
  • Czyszczenie kwaskiem cytrynowym kolejny kreatywny sposób na przypalony garnek. Proszku wsypuje się kilka łyżek, a następnie zalewa wodą i gotuje. Po ostygnięciu łatwiej usunąć osad. Jeśli nie mamy w domu kwasku cytrynowego, można zastosować także pokrojone w plastry świeże cytryny.
  • Tabletki do zmywarki lub proszek do prania – gdy naturalne środki zawodzą i dalej nie wiemy, jak wyczyścić przypalony garnek, wówczas najwyższa pora, aby sięgnąć po mocne detergenty.

Przypalony garnek – jak sobie z nim poradzić?

Gdy zastanawiamy się nad tym, jak wyczyścić przypalony garnek, powinniśmy wziąć pod uwagę z czego jest zrobiony. W zależności od materiału powierzchnia może być mniej lub bardziej odporna na różne substancje. To ważne, ponieważ garnek chcemy porządnie wyczyścić, a nie całkowicie zniszczyć podczas próby usunięcia przypalonych resztek jedzenia. Sposób na przypalony garnek powinien zatem uwzględniać rodzaj naczynia i jego wytrzymałość.

  • Garnki ze stali nierdzewnej są najbardziej odporne, więc można do ich czyszczenia stosować praktycznie każdą z wymienionych metod.
  • Garnki emaliowane są delikatniejsze, dlatego nie należy do ich czyszczenia używać octu ani proszku do prania. Odpowiednim preparatem będzie sól albo soda oczyszczona.
  • Garnki i patelnie ceramiczne nie lubią nadmiaru soli, ponieważ ta może uszkodzić ich powlokę. Znacznie lepiej użyć sody oczyszczonej albo octu.

Wiesz już, jak umyć przypalony garnek?

Trzeba to zrobić nie tylko szybko, ale też z głową. Chociaż mamy nadzieję, że w praktyce ta wiedza nigdy się nie przyda, na wszelki wypadek lepiej mieć opanowaną teorię, żeby nie popadać w panikę, gdy garnek niespodziewanie się przypali.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu