Jakie przyprawy do bigosu wybrać? Co musi się w nim znaleźć?

Jakie przyprawy do bigosu są niezbędne, aby danie było smaczne? Chociaż bigos to jedna z najbardziej znanych, tradycyjnych polskich potraw, nie każdy wie dokładnie, jak ją przygotować. Czym doprawić bigos, aby wydobyć głęboki smak? Co dodawać, a czego unikać? Zobacz nasz poradnik.Jakie przyprawy dodać do bigosu

Nie ma dobrego bigosu bez dobrej kapusty!

Przygotowanie bigosu wymaga wprawy, wyczucia i przede wszystkim dobrej jakości składników. Niezależnie od przepisu, podstawą jest kiszona kapusta. Zanim zaczniemy zastanawiać się, jak przyprawić bigos, należy zaopatrzyć się w odpowiednią kapustę kiszoną z pewnego źródła. To od kapusty w największym stopniu zależy smak. Kapusta powinna mieć delikatnie żółty odcień. Jeśli w smaku jest kwaśna, warto przed rozpoczęciem gotowania przepłukać ją wodą. Jeśli poczujesz octowy zapach albo woń podobną do drożdży - to znaczy, że produkt nie jest świeży. Na tym etapie naprawdę warto się dobrze skupić, bo choć przyprawy podkreślają smak bigosu, bez dobrej kapusty nie będzie dobrej kuchni!

Oprócz kapusty, istotny jest także tłuszcz. W tradycyjnej wersji potrawy, tłuszcz do bigosu pochodzi z wędzonego boczku, kiełbas, wołowiny lub wieprzowiny wyciągniętej z rosołu albo z dziczyzny. W przypadku wegańskich przepisów na bigos, stawia się na tłuszcze roślinne.

Najlepsze dodatki do bigosu

Dobrej jakości kapusta i tłuszcz to dobra podstawa do przygotowania smacznego dania. Zanim doradzimy, jakie przyprawy do bigosu dodać, warto jeszcze wymienić kilka innych niezbędnych składników. Trudno przecież wyobrazić sobie bigos bez suszonych grzybów. Innym popularnym dodatkiem jest suszona śliwka. Śliwka nadaje słodkawy posmak, co docenią osoby, które chcą, aby bigos nie był zbyt kwaśny. Inne dodatki do bigosu to cebula, suszone pomidory, suszone morele oraz jabłka. Do bigosu można dodawać także alkohol. Wiele osób nie wyobraża sobie bigosu bez dodatku czerwonego wina.

W przypadku bigosu w wersji wege, szuka się także składników zastępujących mięso. Wegański bigos można przygotować na przykład z tofu, porem i soczewicą.

Czym doprawić bigos tradycyjny?

Teraz pora pomyśleć, czym przyprawić bigos. Zaczynamy oczywiście od soli i pieprzu. W tym miejscu jednak należy zachować umiar. Wiele wędlin i kiełbas jest dość słona, więc możliwe, że dodatkowe dosalanie będzie potrzebne tylko w niewielkim stopniu. Następnie do klasycznego dania należy dodać także:

Jak przyprawić bigos wegański?

W przypadku dania bez mięsa warto sięgnąć także po inne dodatki. Szukając pomysłów na to, jak doprawić bigos z kiszonej kapusty, można sięgnąć po koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę, a także sos sojowy. Nie tylko poprawią smak, pomogą też uzyskać bardziej atrakcyjną barwę.

Wiesz, jakie przyprawy do bigosu dodawać. O czym jeszcze pamiętać?

Wiesz już, jak doprawić bigos z kiszonej kapusty. Właściwe składniki i ich proporcje są bardzo istotne, jednak do pełnego sukcesu potrzebne jest jeszcze przestrzeganie kilku ważnych zasad.

  • Bigos gotuj w garnku o grubym dnie i ściankach – to dlatego, że kapusta lubi się przypalać.
  • Zarezerwuj dużo czasu! Dobry bigos powinno gotować się przez 3 dni. Pierwszy dzień powinien być poświęcony na gotowanie kapusty. W drugim dniu przez kilka godzin gotuje się także mięsną wkładkę i przyprawy, natomiast trzeciego dnia jest odpowiedni moment na doprawienie pieprzem i dodanie pokrojonej w plastry kiełbasy.
  • Nie wyrzucaj, wykorzystaj! Porcja bigosu jest zbyt duża? Przesadzenie z ilością często się zdarza, zwłaszcza jeśli przygotowujemy potrawy na święta dla licznej rodziny. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby nadmiar bigosu zamrozić i zjeść kiedy indziej!

Jeśli spodobał Ci się nasz poradnik i szukasz więcej podobnych inspiracji poznaj sposób na świąteczne menu – jak ułatwić sobie przygotowania do bożonarodzeniowych przyjęć?

 

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu