Nie tylko szarlotka! Najlepsze przepisy z jabłkami w roli głównej

Jabłka mają wielu zwolenników wśród dorosłych i dzieci. Są pyszne, ale i zdrowe – poprawiają przemianę materii, wzmacniają odporność organizmu, mogą chronić przed zawałem i zmniejszać ryzyko nowotworów. Sprawdź, co oprócz szarlotki możesz zrobić z jabłek – przedstawiamy nasze sprawdzone przepisy na jabłkowe dania i desery!Nie tylko szarlotka! Najlepsze przepisy z jabłkami w roli głównej

Owsianka z jabłkami

Świetną propozycją na śniadanie jest owsianka z jabłkami. Wystarczy, że ugotujesz płatki owsiane, wymieszasz z nimi szczyptę cynamonu, świeżo posiekaną miętę i miód, a następnie dodasz pokrojone i skropione cytryną jabłka. Takie danie jest zdrowe, pyszne i bardzo pożywne – zapewni Ci energię na wiele godzin.

Racuchy z jabłkami

Jednym z ulubionych dań dzieci (ale i wielu dorosłych!) są racuchy z jabłkami. Można spożywać je zarówno na obiad, jak i na śniadanie. Ich przygotowanie nie jest trudne. Należy oddzielić żółtko od białka i połączyć je z maślanką, ekstraktem wanilinowym oraz cukrem. Następnie trzeba dodać do mokrych składników mąkę i sodę oczyszczoną. Kolejnym krokiem jest ubicie białka na sztywną pianę i dodanie jej do gotowej masy, a następnie wrzucenie jabłek. Tak przygotowaną masę wystarczy usmażyć aż racuszki uzyskają piękny złoty kolor.

Kaczka pieczona w jabłkach

Jabłka fantastycznie komponują się z drobiem. Na uroczysty obiad warto przygotować kaczkę pieczoną w jabłkach. Jak to zrobić? Owoce pokrój w ćwiartki, wytnij gniazda nasienne – pięć kawałków posyp majerankiem i włóż do środka kaczki. Następnie mięso „zszyj” wykałaczkami. Kolejno wykonaj marynatę, natrzyj nią kaczkę i piecz w piekarniku nagrzanym do 220℃ przez ok. 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180℃ i piecz przez kolejne 2 godziny. 30 minut przed końcem czasu włóż do brytfanny pozostałe ćwiartki jabłek. Mniam!

Sałatka ze schabem i karmelizowanym jabłkiem

Świetną opcją na przekąskę w domu lub pracy jest sałatka ze schabem i karmelizowanym jabłkiem. Jej przygotowanie zajmie Ci jedynie 30 minut. Wystarczy, że usmażysz mięso na patelni, jabłka i brzoskwinie pokroisz w półksiężyce i podsmażysz je wraz z oliwą i miodem aż do zarumienienia. Na tej samej patelni podsmaż także orzechy włoskie. Następnie przygotuj dressing: oliwę z oliwek, miód, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz – umieść składniki w miseczce i dobrze wymieszaj. Na talerzu ułóż rukolę, pokrojony w plastry schab, plasterki owoców i posyp wszystko prażonymi orzechami oraz rodzynkami. Przed podaniem skrop całość przygotowanym dressingiem.

Krucha tarta jabłkowa z lodami

Doskonałym zwieńczeniem obiadu może być krucha tarta jabłkowa z lodami. Przyrządzenie deseru rozpocznij od zagniecenia ciasta, uformowania z niego kuli i włożenia na 30 minut do lodówki. Kolejnym krokiem jest wysmarowanie formy na tartę masłem, wyłożenie jej ciastem, podziurkowanie spodu widelcem i włożenie na kolejne 30 minut do lodówki. Następnie połowę obranych jabłek pokrój na cienkie plasterki, a drugą na kawałki. Kolejno kawałki przełóż do rondelka, dodaj masło, sok z cytryny, cynamon oraz miód i gotuj do powstania gęstego musu. Przelej go na spód tarty, wierch udekoruj plasterkami jabłek – tak przygotowane ciasto piecz przez ok. 40 min. Dla urozmaicenia deser warto podać z lodami, np. waniliowymi.

Babeczki z ciasta francuskiego z jabłkiem

Pysznym deserem mogą być również babeczki z ciasta francuskiego z jabłkowymi różami. Ich przygotowanie opiera się na czterech składnikach: cieście francuskim, jabłkach, cytrynie i ulubionym dżemie. Owoce umyj, przekrój na pół, wydrąż środek i pokrój w cienkie plasterki, które następnie lekko obgotuj, aż nieco zmiękną. Warto skropić je sokiem z cytryny. Ciasto francuskie pokrój w 6 pasków, każdy posmaruj łyżką dżemu i na połowie każdego paska ułóż plasterki jabłek. Każdy z nich zwiń w rulon i włóż do formy na muffinki. Deser w formie pięknych różyczek piecz przez 40-45 minut.

Pieczone jabłka z orzechami, nasionami chia i konfiturą

I na koniec chyba najprostsza, ale równie pyszna, propozycja – pieczone jabłka z orzechami, nasionami chia i konfiturą. Wystarczy umyć jabłka, uciąć ich górną część, wydrążyć środek i włożyć do nich farsz powstały z nasion chia, wiórków kokosowych, siemienia lnianego i miodu. Następnie deser należy piec w piekarniku przez ok. 20 minut – do momentu, aż skórka zacznie odchodzić. Smacznego!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu