Urozmaiceniem wielu dań są różnorodne sosy, w tym również dipy, czyli sosy serwowane na zimno. Podawane są często w osobnych miseczkach, w których można maczać poszczególne elementy znajdujące się na talerzu. Sosy te pasują do wielu dań z grilla, frytek i warzywnych przekąsek.
Uniwersalnym sosem, pasującym zarówno do dań z grilla, np. szaszłyków z karkówką, oraz do warzyw i frytek jest sos czosnkowy na zimno. Do jego przygotowania potrzebne ci będą: jogurt naturalny, śmietana 12%, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Składniki wystarczy umieścić w małej miseczce i dobrze ze sobą wymieszać. W zależności od tego, jak ostry sos chcesz uzyskać, dodaj mniej lub więcej czosnku. Sos czosnkowy pasuje również do wielu sałatek, np. z kurczakiem, pomidorami, ogórkami, papryką, sałatą lodową i czerwoną cebulą.
Jednym z ulubionych sosów Polaków jest sos serowy – serwowany na ciepło lub zimno. Pasuje do różnego rodzaju potraw – mięsnych, rybnych, a także wegetariańskich (świetnie sprawdzi się np. do wege pizzy). Możesz dodać go do makaronu, sałatek, zapiekanek czy pizz. Sos serowy świetnie nadaje się także do frytek – zarówno ziemniaczanych, jak również do frytek przygotowanych z innych warzyw, np. batata, marchewki czy ogórka.
Sos barbecue jest niezastąpiony podczas grillowania. Jest wyśmienitym dodatkiem do szaszłyków mięsnych oraz wegańskich, np. szaszłyków z marynowanym tofu, cukinią, pieczarkami i cebulą. Wspaniale komponuje się również z innymi warzywami, np. kalafiorem. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników lub gości, przygotuj skrzydełka z kalafiora z sosem BBQ i sałatką ze świeżych warzyw. Przyrządzenie sosu nie jest trudne - potrzebne ci będą: passata pomidorowa Carrefour BIO, suszone śliwki, cebula, cukier trzcinowy, ocet jabłkowy, oliwa z oliwek Carrefour BIO, musztarda, słodką papryka i czosnek w proszku.
Warto wspomnieć, że sos barbecue pasuje również do różnego rodzaju mięs, w tym wieprzowiny, wołowiny czy drobiu.
Sprawdź także pomysły na dania z grilla: grill w wersji standard i wege!
Idealnym kompanem potraw z grilla jest dip jogurtowo-musztardowy. Świetnie podkręca smak dań z rusztu, czego przykładem mogą być między innymi grillowane sataje z piersi kurczaka z warzywną surówką. Sos jogurtowo-musztardowy fantastycznie urozmaica proste sałatki, np. z papryką i ogórkami. Wspaniale komponuje się także z frytkami.
Różnego rodzaju sosy potrafią uatrakcyjnić również dania rybne. Przykładowo, sos pietruszkowy nadaje głębi pieczonemu pstrągowi z cukinią i czerwoną papryką. Sos ten możesz również podawać do rozmaitych gotowanych warzyw, np. brokułów, kalafiora czy szparagów. Doskonale smakuje także z pieczonymi mięsami, np. kurczakiem.
Idealnym słodko-ostrym sosem, który pasuje do wytrawnych dań azjatyckich, potraw z grilla, frytek, burgerów i wielu sałatek jest dip z mango, czosnkiem, imbirem i chilli. To połączenie to istna eksplozja smaków!
Szukasz oryginalnego pomysłu na frytki? Zobacz, z czego robić frytki (oprócz ziemniaków)!
Wypróbuj nasze propozycje i znajdź swój idealny sos do frytek i dań z grilla. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, wybierz sos serowy, jogurtowo-musztardowy, BBQ czy pietruszkowy. Jeżeli uwielbiasz ostrzejsze potrawy, postaw na dip z mango czy sos czosnkowy (z dużą ilością czosnku oczywiście!). Smacznego!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies