Popularne potrawy kuchni azjatyckiej cieszą się zainteresowaniem także w innych miejscach. Dlaczego? Azja to kontynent, na którym mieszka najwięcej ludzi na świecie. Azjaci często cieszą się lepszym zdrowiem niż Amerykanie czy Europejczycy i żyją zdecydowanie dłużej. Jednym z czynników, który ma na to wpływ, jest dieta, a konkretnie specyficzna kuchnia azjatycka. Charakterystyka potraw z krajów azjatyckich inspiruje kucharzy na całym świecie, którzy starają się kopiować wiele dań i modyfikować je na różne sposoby. Azjatyckie potrawy tworzone na bazie ryżu, ryb morskich, warzyw czy owoców morza to dziś modne dania, a ich popularność stale rośnie wraz z modą na zdrowszy styl życia. Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Ten poradnik pokaże Ci, czego koniecznie musisz spróbować!
Na wstępie warto przypomnieć, że Azja to ogromny kontynent, więc łatwo dostrzec tutaj istotne różnice w sposobie odżywiania się w różnych krajach i regionach. Chcąc wymienić najważniejsze inspiracje prosto z tego rejonu świata, warto podzielić obszar na kilka kategorii.
W Polsce jest dość dobrze znana przede wszystkim za sprawą mniejszości wietnamskiej, której przedstawiciele od wielu lat prowadzą w naszym kraju bary szybkiej obsługi. To dzięki nim Polacy odkryli między innymi sajgonki czy sos słodko-kwaśny. Nie zawsze jednak to, co jest serwowane w lokalu, odpowiada faktycznym tradycjom kulinarnym z Azji. Po czym zatem poznać prawdziwą wietnamską kuchnię? Wiele oryginalnych wietnamskich dań nie mogłoby smakować we właściwy sposób bez sosu rybnego. Innym charakterystycznym składnikiem, bez którego trudno wyobrazić sobie potrawy kuchni azjatyckiej, jest makaron ryżowy.
Od kilku lat zyskuje na popularności. Podobnie jak w innych krajach azjatyckich, opiera się na daniach na bazie ryżu i makaronu. To, co wyróżnia ją od pozostałych, to obecność kimchi. Tym mianem określa się sfermentowane lub kiszone warzywa o ostrym smaku. Mogą one stanowić danie samo w sobie (jako przystawka) lub być składnikiem innych, bardziej zaawansowanych dań. Jeśli szukamy pomysłu na łatwe do przygotowania w domu danie, które będzie atrakcyjne także dla wegetarian dobrym wyborem może być przepis na koreańskie BBQ z boczniakami, ryżem, cebula dymką i marchewką. W tym daniu boczniaki znakomicie zastępują mięso, a charakterystyczny smak i aromat zapewnia połączenie czosnku, imbiru, cebuli, cukru trzcinowego oraz sosu sojowego.
W Polsce równie dobrze znana jak kuchnia wietnamska. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim sushi. Ta popularna potrawa kuchni azjatyckiej złożona jest z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym (su) oraz różnych dodatków takich jak ryby, owoce morza, wodorosty, warzywa czy grzyby. Od jakiegoś czasu, potrawy tego typu są dostępne także w wersji dla osób niejadających mięsa. Najlepszym przykładem może być Onigirazu – kanapka sushi, gdzie zamiast ryb znajdziemy w składzie naturalne tofu, szpinak i awokado.
To właśnie z kuchni chińskiej wywodzi się, chociażby słynna kaczka po pekińsku – jedna z najciekawszych potraw, jakie dała kuchnia azjatycka. Charakterystyka chińskich potraw jest jednak o wiele bardziej złożona ze względu na różnorodne tradycje w różnych częściach tego ogromnego kraju. Żeby nie wchodzić w szczegóły, warto odnotować, że w Chinach jada się często wieprzowinę, krewetki czy tofu z dodatkiem warzyw oraz pędów bambusa. Typowe dla kuchni chińskiej jest także jedzenie pałeczkami.
Chociaż stanowi zupełnie inną, odrębną kategorię, nie sposób nie wymienić jej ze względu na geografię – wszak Indie to państwo na terenie Azji. W kuchni indyjskiej często używana się kardamonu, kurkumy, a także przyprawy garam masala. Popularna potrawa kuchni azjatyckiej, wywodząca się z Indii, to na przykład Palak paneer, Tofu tikka masala albo Butter chicken, znany także jako murgh makhani.
Artykuły azjatyckie pozwalają przygotować potrawy o zupełnie innym smaku niż te, które jada się zazwyczaj w Europie. A zatem jeśli szukasz odmiany od tego, co już dobrze znasz, potrawy inspirowane smakami z Chin, Japonii czy Korei mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Co więcej, potrawy kuchni azjatyckiej zazwyczaj są zdrowe – w końcu dodaje się do nich dużo warzyw, ryb, tofu i innych składników bogatych w składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies