W polskich kuchniach bardzo często pojawia się kukurydza konserwowa z puszki. Tymczasem, gdy jest taka możliwość, warto kupić świeżą kukurydzę i samodzielnie ją ugotować, zgrillować lub upiec. Podpowiadamy, jak zrobić kukurydzę i cieszyć się jej wyjątkowym smakiem!
Według wielu smakoszy najsmaczniejsza jest kukurydza gotowana. Jak ją przyrządzić?
Pamiętaj, aby nigdy nie gotować kukurydzy w wodzie z solą, gdyż stanie się twarda. Jak zatem ugotować kukurydzę poprawnie? Zamiast soli możesz dodać odrobinę cukru, który podkreśli smak żółtych ziarenek. Możesz również gotować kukurydzę z dodatkiem odrobiny mleka – jej smak będzie wówczas subtelniejszy. Z czym podawać tak przyrządzoną kolbę? Ugotowaną kukurydzę możesz posmarować masłem, np. czosnkowym, oraz oprószyć solą lub innymi ulubionymi przyprawami. Tak przygotowana może pełnić rolę przekąski lub dodatku do obiadu bądź kolacji.
Jeśli szukasz pomysłu na szybką przekąskę lub smakowite dopełnienie obiadu, upiecz świeżą kukurydzę w piekarniku. Nadziej kolby na długie patyczki do szaszłyków, posmaruj masłem, posyp posiekaną natką pietruszki, posiekaną papryczką chilli, oprósz solą, skrop sokiem z limonki lub cytryny. Na koniec posyp kolby startym parmezanem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200℃ przez około 8-10 minut. Tak przygotowane danie z kukurydzą z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia!
Chcąc przyrządzić kolejną wspaniałą wersję przekąski, a mianowicie kukurydzę w bekonie, możesz wykorzystać dwa sposoby przygotowania kukurydzy – gotowanie i zapiekanie. Najpierw ugotuj kukurydzę, a następnie dokładnie ją odcedź, owiń w bekon, posyp ulubionymi przyprawami, np. papryką wędzoną lub ostrą i upiecz w piekarniku.
Kukurydza w kolbach świetnie nadaje się również na grilla. Co się robi z kukurydzy w takim wydaniu? Możesz wykorzystać ją do przygotowania pysznych szaszłyków z karkówką, a także do wrapów z grillowanym kurczakiem, warzywami i pesto. Chrupiąca, złocista kukurydza z grilla smakuje wybornie – sprawdź!
Świeże kolby kukurydzy cukrowej mają jędrne, soczyste ziarna. Możesz jeść je na surowo lub wykorzystać nasze sprawdzone propozycje i ugotować je, zapiec lub ugrillować. Bez względu na to, który ze sposobów na kukurydzę wybierzesz, możesz mieć pewność, że będzie to wspaniała uczta dla podniebienia!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies