Jak zawijać tortillę? 4 sposoby na jej składanie

Wiesz, jak zawijać tortillę? Dzięki umiejętności jej zawijania można przygotować wiele smakowitych potraw! Składanie tortilli to sztuka, którą naprawdę szybko opanujesz. Dowiedz się, jak zawijać tortillę, aby stworzyć pyszne dania, które będą zachwycać zarówno wyglądem, jak i smakiem.Zawijanie tortilli

Skąd się u nas wzięły tortille i dlaczego warto je jeść?

Zanim podpowiemy, jak składać tortillę we właściwy sposób, na chwilę jeszcze zatrzymamy się, żeby przypomnieć o ich historii i pochodzeniu. Charakterystyczne cienkie placki to jedne z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej – mają bardzo długą historię. Stanowiły podstawę pożywienia w tych stronach, jeszcze zanim dotarli tam Europejczycy. Kiedyś placki przygotowywano przede wszystkim z kukurydzy. Dziś dominuje tortilla pszenna, która lepiej się składa i jest bardziej elastyczna od swojego pierwowzoru.

Tortilla przez długie lata zastępowała… sztućce. Kawałki placków można było zanurzać w zawartości talerza. Obecnie raczej preferuje się zawijanie tortilli, w wyniku czego otrzymuje placek wypełniony farszem.

Tortilla to zdrowy element diety. Jest ceniona ze względu na niewielką zawartość cukrów i tłuszczu. Stanowi źródło węglowodanów, a także selenu, manganu i witamin z grupy B.

Na bazie tortilli można przygotować wiele potraw, nie tylko wywodzących się z kuchni meksykańskiej. Nie od dziś wiadomo, że znalazła też zastosowanie chociażby w kuchni arabskiej. Wielu miłośników kebaba preferuje danie w tortilli. Wypełnienie może być zatem różne. Najpierw trzeba jednak wiedzieć, jak zwinąć tortillę, żeby jej zawartość z nie wypadła z placka.

Zawijanie tortilli krok po kroku – jak zrobić to poprawnie?

Chcesz wiedzieć, jak zwinąć tortillę? Postępuj dokładnie według tych wskazówek!

  1. Najpierw podgrzej tortillę na suchej patelni przez ok. 10 sekund z każdej strony. Dzięki temu nabierze elastyczności, nie będzie pękać ani się rozrywać.
  2. Następnie wypełnij zdjętą z patelni tortillę nadzieniem.

Jak składać tortillę? Zawijanie tortilli można wykonać na kilka sposobów, w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać.

  • Rulon – w tym wariancie farsz umieszcza się z jednej strony placka, a następnie zwija w rulon.
  • Wrap – jeśli interesuje Cię składanie tortilli tym sposobem, umieść farsz na środku tortilli. Dół placka zagnij do góry i połóż na farsz. Następnie złóż oba boki i dość mocno zaciśnij. To najpopularniejszy sposób na to, jak zawijać tortille.
  • Burrito – jeśli chcesz skorzystać z tej metody, farsz umieść na środku tortilli, następnie nałóż na niego górę i dół placka. Później złóż jeden z boków i zawiń całość drugim. To idealna metoda na to, jak złożyć tortillę, gdy zależy ci na solidnym daniu, które zmieści się w dłoni.
  • Quesadilla – to najłatwiejszy sposób dla początkujących. Farsz umieść na całej jednej połowie placka, a następnie przykryj drugą połową. Całość pokrój na trójkąty. Żeby góra i dół dobrze się trzymały, będzie potrzebna odpowiednio duża ilość sera.

Po złożeniu tortilli możesz jeszcze podgrzać placki na patelni lub na grillu. A jeśli zastanawiasz się, jak zawijać wrapy, to w zasadzie wszystko odbywa się tak samo, jak przy tortilli, tylko z nieco innym nadzieniem.

A jak zawijać tortillę na zimno?

 Zawijanie tortilli na zimno wygląda zazwyczaj podobnie, ale z tą różnicą, że pomijamy etap grillowania, a gotowe placki często kroimy na mniejsze kawałki, podobne do miniaturowych kanapek. W ten sposób można przygotować na przykład zestaw mini ruloników z tortilli z łososiem wędzonym, serkiem, koperkiem i sałatą. Takie przepisy to dobry zamiennik kanapek i sposób na to, jak zdrowo i smacznie zacząć dzień. Warto wtedy pamiętać, jak zawijać tortillę tak, by nie straciła swojego kształtu.

Z czym jeść tortillę?

Wiesz już, jak składać tortillę? W takim razie pora poznać kilka ciekawych potraw – oto lista polecanych przepisów, do których składanie tortilli na pewno się przyda.

 

Jak zawijać tortillę? Zagadka rozwiązana!

Jak widać, jest wiele możliwości, jakie daje omawiany produkt. Jak zwinąć tortillę– już wiesz, pozostaje tylko kwestia wyboru odpowiedniego dania lub stworzenia własnej, autorskiej kompozycji. W każdej z wymienionych metod zawijania tortilli, najważniejsze jest, aby upewnić się, że zawartość nie wypadnie z placka, dlatego warto wiedzieć, jak zwijać tortillę z dbałością o szczegóły.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu