Jak sprawdzić świeżość jajka, by po dodaniu do wypieku lub innego dania mieć pewność, że nie zepsuje nam przygotowywanej potrawy? Na szczęście istnieją trzy banalnie proste sposoby, które pozwolą zweryfikować świeżość jajka we własnej kuchni bez użycia żadnych skomplikowanych narzędzi. Jak sprawdzić, czy jajka są dobre? Podpowiadamy!
Kurze jaja można jeść na dziesiątki różnych sposobów. Na stole mogą pojawić się jako oddzielne danie bądź przystawka lub element całej potrawy. Jaja na szeroką skalę wykorzystywane są na przykład w cukiernictwie, a bez ich obecności nie powstałoby wiele pysznych ciast i innych deserów. Nieświeże mogą zrujnować całą potrawę, a zapachu wyjątkowo zepsutych jednostek szybko nie pozbędziemy się z kuchni. Nie tylko o zapach jednak chodzi. W starych jajach mogą gromadzić się różnego rodzaju bakterie, które po spożyciu przez człowieka mogą powodować silne zatrucie. Co zrobić jeśli nie zawsze mamy możliwość zakupu jaj prosto od gospodarza, a te dostępne w sklepie budzą nasze wątpliwości? Jak sprawdzić świeżość jajka, by mieć stuprocentową pewność, że nadaje się do spożycia? Podpowiadamy.
Jak długo jajka są świeże? Kluczowe znaczenie dla świeżości jaj, nawet po 2-3 tygodniach od zakupu, jest ich odpowiednie przechowywanie. Warto wiedzieć, że zakupione jajka należy przechowywać w stałej temperaturze o wysokości maksymalnie 20 st. C. Najlepiej jednak od razu włożyć wytłaczankę z jajkami do lodówki, w której mogą stać nawet miesiąc.
Przed włożeniem jajek do lodówki warto sprawdzić ich stan. Zwróćmy uwagę czy skorupki nie są pęknięte. Jeśli znajdziemy taki okaz należy jak najszybciej poddać go obróbce termicznej (wysoka temperatura zabija bakterie) lub po prostu wyrzucić.
Nawet jeśli przechowujesz jajka prawidłowo i pochodzą one ze sprawdzonych źródeł możesz mieć wątpliwości co do ich świeżości. W takiej sytuacji zawsze warto wykorzystać jeden z poniższych sposobów, by przekonać się jak jest naprawdę. Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Oto nasze metody.
To jedna z najprostszych i najpopularniejszych metod, która jest znana od pokoleń. Każdy z nas ma w kuchni szklankę i może wypełnić ją zimną wodą. Tyle wystarczy, by wykonać prosty test na świeżość jajka. Wystarczy włożyć surowe jajo do środka i uważnie obserwować, co będzie się z nim działo. Jeżeli nasze jajko uporczywie będzie trzymać się dna i położy się na nim na boku oznacza to, że jest świeże i nadaje się do spożycia. Nieświeże lub, co gorsza zepsute jajo dość szybko wypłynie na powierzchnię i już tam pozostanie. Stanie się tak, ponieważ jaja psują się w wyniku dostania się do środka powietrza, które zadziała na nie jak kamizelka ratunkowa i pozwoli mu opaść na dno.
Czy świeżość jajka można sprawdzić energicznie nim potrząsając? Oczywiście, że tak. Tą banalnie prostą metodę z powodzeniem możemy zastosować nawet w sklepie. Jak sprawdzić, czy jajka są dobre? Weźmy jedno z nich w dłoń i energicznie potrząsajmy nim tuż przy uchu. Jeśli nie będziemy słyszeć nic więcej oprócz ruchów powietrza możemy ocenić jajko jako świeże. Jajo, w którym będzie słychać chlupanie to jajko nieświeże, a do jego wnętrza dostało się już powietrze. Taki okaz należy jak najszybciej wyrzucić.
Żeby sprawdzić świeżość jajka możemy też przygotować sobie dodatkową miseczkę i je do niej wybić. Jeśli po rozbiciu zarówno białko, jak i żółtko się rozleją, będzie to oznaczać, że jajo jest zepsuje i nie nadaje się już do spożycia. Tylko ściśle przylegające do siebie żółto z białkiem o dość zwartej konsystencji to jajo świeże. Wybijając jajko do miseczki zwróćmy też uwagę na jego zapach. Jeśli będzie zepsute powinniśmy poczuć bardzo specyficzny zapach.
Jajka bardzo często serwowane są na śniadanie. Podajemy je w najróżniejsze postaci. Mogą być sadzone, gotowane na twardo lub w postaci jajecznicy. W wersji na słodko jajka są bazą dla pysznych naleśników z jabłkami i solonym karmelem czy wytrawnych omletów. Jajka możemy serwować też na imprezach. Kiedy przyjdą goście najlepiej sprawdzą się jajka faszerowane i smażone w skorupkach lub różnego rodzaju pasty jajeczne. Wiosenną porą możesz też zaserwować zieloną sałatkę z jajkiem, mozzarellą i tymiankiem.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies