Jak rozmrozić chleb w piekarniku, a jak w mikrofali?

Jak rozmrozić chleb, żeby był nie tylko smaczny, ale również chrupiący? Z pozoru nie jest to zbyt skomplikowane, ale warto znać kilka sprawdzonych trików, by zrobić to prawidłowo i nie stracić cennych właściwości i wyjątkowego smaku pieczywa. Ile trwa rozmrażanie i jakich narzędzi należy do tego użyć? Jak odmrozić chleb, by smakował jak ten prosto z piekarni? Przedstawiamy kilka prostych sposobów.Rozmrażanie chleba

Jak prawidłowo mrozić chleb? Zacznijmy od podstaw

Zapewne zdarzyło Ci się nieraz mrozić chleb. Nic dziwnego, w końcu to najlepszy sposób na przedłużenie jego okresu przydatności do spożycia. To doskonałe rozwiązanie dla osób, którym zdarza się kupować za dużo pieczywa, oraz tych, które nie lubią zakupów i wolą mieć mrożony chleb zawsze pod ręką. Samo zamrażanie nie wymaga szczegółowej wiedzy, ale to jak później rozmrozić chleb, zależy od kilku czynników. Weź pod uwagę, że duże znaczenie dla późniejszego rozmrażania ma fakt, w jakiej postaci włożysz chleb do zamrażarki, a mówiąc dokładniej: czy będzie to cały bochenek, jego połówki, czy wcześniej pokrojone kromki.

Z punktu widzenia późniejszego rozmrażania najlepiej jest mrozić chleb w kromkach lub w kawałkach. Dzięki temu zawsze możemy odmrozić taką ilość, jakiej akurat potrzebujemy, a dodatkowo cały proces zajmie zdecydowanie mniej czasu. Prostym przykładem jest odmrażanie pieczywa odkładając go w miejsce o temperaturze pokojowej.

  • Bochenek chleba zamrożony w całości potrzebuje ok. 10-12 godzin, żeby całkowicie się rozmrozić. Jeśli planujesz na śniadanie klasyczne kanapki wyjmij go z zamrażarki wieczorem, żeby rano był gotowy do spożycia.
  • Zamrożony bochenek chleba w postaci pojedynczych kromek rozmrozi się znacznie szybciej. Wystarczy odłożyć odpowiednią ilość kromek na kuchenny blat, a będą gotowe do spożycia po upływie maksymalnie dwóch godzin.

Dobra rada! Po wyciągnięciu chleba z zamrażarki nie wyciągaj go z folii spożywczej. Dzięki niej podczas rozmrażania pieczywo nie wyschnie i będzie rozpływać się w ustach.

Jak rozmrozić chleb w piekarniku? Sprawdź ten prosty sposób

Jak szybko rozmrozić chleb w piekarniku? Nic prostszego! Jeśli masz ochotę na złocisty bochenek, który smakuje tak, jak ten świeżo wyjęty z pieca w piekarni, wystarczy, że nagrzejesz urządzenie do 180°C, a następnie włożysz do niego chleb. Cały bochenek powinien być gotowy w przeciągu 30-40 minut. Po wyciągnięciu połóż go na bawełnianej ściereczce, a zanim zaczniesz jeść pozwól mu chwilę odpocząć, żeby zdążył odparować. Zagadka, jak rozmrozić chleb w piekarniku rozwiązana!

Jak rozmrozić chleb w mikrofali?

Mikrofalówki to wielofunkcyjne urządzenia, które znajdują się w większości kuchni. Jak rozmrozić chleb w mikrofali? Sprzęty te posiadają funkcję rozmrażania, którą z powodzeniem możesz wykorzystać. Żeby to zrobić, ułóż bochenek we wnętrzu mikrofali na papierowym ręczniku, którego zadaniem będzie wchłanianie zbędnej wilgoci. Następnie wciśnij przycisk start i poczekaj. W przypadku całego bochenka lub większych kawałków chleba proces odmrażania powinien potrwać około 10 minut. Pojedyncza kromka będzie gotowa nawet w 1 minutę.

Jak szybko odmrozić chleb za pomocą tostera?

Jeśli zastanawiasz się, jak szybko odmrozić chleb, a zwłaszcza jego pojedynczą kromkę idealnym rozwiązaniem będzie kuchenny toster. Bardziej zaawansowane urządzenia posiadają funkcję rozmrażania, która sama określi czas i właściwie zrobi wszystko za Ciebie. Bez problemu możesz też włożyć kromkę do urządzenia nastawionego na klasyczne opiekanie pieczywa. Jak szybko rozmrozisz chleb tym sposobem? Cały proces powinien trwać nie dłużej niż kilka minut.

Pomysły na dania z chlebem w roli głównej

Masz nadprogramową ilość chleba i nie wiesz, co z nim zrobić? Najlepiej go zamrozić. W takim wypadku rozmrażanie chleba w piekarniku, mikrofali lub tosterze nie jest Ci obce! Jednak jeśli w Twojej zamrażarce nie ma już miejsca na dodatkowe produkty wykorzystaj nasze przepisy na dania z chlebem w roli głównej.

Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie chleba w kuchni. Czerstwe pieczywo po starciu na tarce o drobnych oczkach sprawdzi się jako klasyczna panierka, możemy też zrobić z niego grzanki i wykorzystać do różnego rodzaju zup krem. Chleb doskonale smakuje też z tradycyjnym żurem z kiełbasą. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni wypróbuj przepis na pizzę z czerstwego pieczywa albo złociste zapiekanki z chleba żytniego z pieczarkami. Na śniadanie dobrze sprawdzą się chrupiące grzanki z pastą z pieczonego kalafiora. Jeśli masz odrobinę więcej czasu, możesz zaserwować najbliższym kanapkowe muffinki z jajkiem sadzonym. Przekonasz się, że nie tylko pięknie wyglądają, ale są też wyjątkowo smaczne.

 

 

 

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu