Jeśli częściej kupujesz gotowe ciasta, niż przyrządzasz je samodzielnie, możesz nie wiedzieć, w jakiej temperaturze piec sernik. A to przecież jedna z najważniejszych kwestii, jeśli chcesz, aby wypiek był udany. Ile piec sernik? Zaraz wszystko dokładnie wyjaśnimy.
Sernik to jedno a najpopularniejszych ciast w polskich domach. Idealnie sprawdza się jako deser na święta albo przekąska do kawy. Sernik jest powszechnie lubianym ciastem, a mimo to budzi liczne kontrowersje. I nie mówimy tu wyłącznie o odwiecznym sporze – „sernik z rodzynkami czy bez”. Ilu ludzi, tyle opinii o tym, jak upiec sernik idealny. Ciasto powinno być ciężkie i treściowe a może puszyste i delikatne? Wiele zależy tu od indywidualnych upodobań, a spory na temat najlepszego sernika można toczyć godzinami.
Na smak i konsystencję sernika składa się wiele elementów:
To wszystko składa się na końcowy sukces w postaci pysznego ciasta. Do celu można dojść na wiele sposobów i stąd w sieci tak dużo przepisów na dobry sernik. Wybór konkretnej receptury pozostawiamy Tobie. W tym miejscu skupimy się już na samym pieczeniu.
Przygotowywanie wypieków jest raczej czasochłonnym zajęciem. Sernik nie jest wcale wyjątkiem od reguły. Dobrze jest mieć to w pamięci i zabierać się za przyrządzanie z odpowiednim wyprzedzeniem, aby z powodu pieczenia ciasta nie zarwać nocy! Na pytanie, ile piec sernik na kruchym spodzie odpowiemy, analizując przepis na fit sernik na bazie daktyli. W tym przypadku podpieczenie samego daktylowego spodu zajmuje ok. 10 minut, a po wlaniu masy czekoladowej i kokosowej – pozostaje jeszcze ok. godzina pieczenia. W przypadku najbardziej klastycznego przepisu na sernik wiedeński, odpowiedni czas to 60 minut.
Nie bez znaczenia jest też ilość. Często internauci pytają na przykład, ile czasu piec sernik z 1 kg sera. Wynika to z faktu, że twaróg na sernik sprzedawany jest często właśnie w 1 kg opakowaniach. To, jak długo piec sernik z wiaderka o pojemności 1 kg, zależy od proporcji innych składników. W przytoczonym wcześniej przepisie na sernik wiedeński, gdzie na 1 kg twarogu przypada 10 jajek i 250 g masła, idealny czas to godzina.
Czas pieczenia sernika może się różnić w zależności od konkretnego przepisu. Jednak temperatura pieczenia sernika niemal zawsze jest podobna. Na pytanie, w jakiej temperaturze piec sernik, twórcy przepisów odpowiadają podobnie. Niemal zawsze podaje się wartość 160 lub 180 stopni Celsjusza. Często twórcy przepisów polecają, żeby po pewnym czasie zmniejszyć tę temperaturę i kontynuować pieczenie przy znacznie niższej – np. 120 stopni.
Nie zapominaj o tym, że weganie również mogą lubić ciasta. To duże wyzwanie, żeby przygotować dla nich coś pysznego, rezygnując z jaj i twarogu. Przy odrobinie dobrej woli, da się jednak znaleźć właściwe zamienniki typowych produktów pochodzących od zwierząt. Przykładowo w przepisie na wegański sernik z nerkowców, z czekoladą i karmelizowaną gryką, używa się mleka kokosowego i kaszy gryczanej.
Jak widać, jest też opcja dla tych, którzy od piekarnika wolą trzymać się z daleka. Nie chcesz zastanawiać się, w jakiej temperaturze piec sernik na kruchym spodzie, a w jakiej na miękkim? Na szczęście jest też alternatywa – przepisy bez pieczenia! Szukając ciekawych inspiracji w tej kategorii, warto wypróbować, chociażby sernik na zimno z rabarbarem w galaretce.
Nie trzeba kierować się zawsze sztywnymi zasadami, aby wiedzieć, ile piec sernik i co do niego dodać. Warto robić eksperymenty i stopniowo dochodzić do własnych pomysłów, a dobrze znane przepisy swobodnie modyfikować. Na naszej stronie znajdziesz wiele kulinarnych inspiracji, a wśród nich pomysły na zamienniki cukru lub to, czym zastąpić jajko w cieście.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies