Jak gotować szparagi? Z czym je podawać?

Nie wiesz, jak gotować szparagi? W takim razie sprawdź nasze wskazówki. Podpowiadamy, jak przygotować szparagi i w jakich potrawach na obiad te warzywa będą najlepiej smakować.Jak gotować i podawać szparagi

Właściwości szparagów – co warto wiedzieć?

Szparagi to warzywa sezonowe występujące w Polsce od drugiej połowy kwietnia do końca lipca. Należą do rodziny liliowatych, podobnie jak por i cebula. Wiele osób wybiera dania ze szparagów, będąc na diecie, bo są niskokaloryczne. W 100g wartość energetyczna to tylko 18 kalorii. Szparagi wyróżniają się na tle innych warzyw dużą zawartością kwasu foliowego oraz żelaza. Z tego powodu są polecane dla kobiet w ciąży oraz osób cierpiących na anemię.

Oprócz tego stanowią cenne źródło witamin A, B, C oraz K. Wśród pozytywnych właściwości szparagów wymienia się między innymi wspieranie pracy układu pokarmowego, wzmacnianie odporności organizmu czy wspomaganie wątroby w procesie usuwania toksyn.

W sklepach znajdziemy dwa rodzaje szparagów:

Odmiany różnią się od siebie kolorem, smakiem oraz – w niewielkim stopniu – sposobem przygotowania.

Jak przyrządzić szparagi do gotowania?

Zanim napiszemy, z czym jeść szparagi, warto jeszcze wspomnieć, jak je przygotować:

  • Łatwiej jest ze szparagami zielonymi, ponieważ nie trzeba i ich obierać. Wystarczy oddzielić miękką, jadalną część od twardej, zdrewniałej końcówki. To proste zadanie, ponieważ wystarczy wygiąć łodygę, a ta sama przełamie się w odpowiednim miejscu.
  • W przypadku szparagów białych trzeba warzywa dodatkowo obrać z włókien, korzystając z małego nożna albo obieraczki.

Jak gotować szparagi?

Przygotowane warzywa wstawia się pionowo do wysokiego garnka. Następnie wlewa się wodę tak, aby główki wystawały nad jej powierzchnię. Kolejny krok to dodanie 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki soli i odrobiny masła. Ile gotować szparagi w takim roztworze? Przyjmuje się, że optymalny czas to:

  • 3–4 minuty dla szparagów zielonych,
  • 7 minut dla szparagów białych.

Może wydawać się, że to krótko, ale właśnie po takim czasie szparagi będą najsmaczniejsze.

Z czym podawać szparagi w daniach wegetariańskich?

Skoro wiesz już, ile gotować szparagi, pora zastanowić się nad konkretnymi przepisami, do których można je wykorzystać.

Jeśli nie masz pomysłu, z czym jeść szparagi, nie musisz silić się na wyszukane dania. Same w sobie, szparagi z odpowiednimi przyprawami już mogą być smacznym, pożywnym daniem. Najlepszy przykład takiego prostego przepisu to grillowane szparagi z cytryną i miętą.

Jest jednak wiele bardziej wyszukanych sposobów na to, jak jeść szparagi:

A jak przyrządzić szparagi w daniach mięsnych?

W tej kategorii także można zaprezentować długą listę przepisów. Szparagi sprawdzają się jako dodatek do steków, grillowanych ryb, a nawet do kurczaka.

Gdy już wiesz, jak gotować szparagi, zdecydowanie łatwiej szukać własnych, nowych pomysłów na ich wykorzystanie. Pamiętaj, że te uniwersalne warzywa mogą mieć wiele zastosowań – w sałatce, na pizzy czy nawet jako składnik do zupy. Czasami, zamiast wersji gotowanej, rekomenduje się szparagi grillowane. Ale to przecież nie problem – wystarczy tylko wiedzieć, jak rozpalić grill.

Szparagi dla dzieci – tak czy nie?

Okazuje się, że szparagi mogą pomóc przemycić warzywa do diety dzieckaGdy maluchowi znudzą się już brokuł, kalafior czy marchewka, alternatywy smak powinien wydać się ciekawą odmianą.

Trudno zignorować wszystkie zalety, które mają szparagi. Z czym na obiad sprawdzą się te warzywa – to już wiesz. Pozostaje korzystać z ich dostępności!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu