Naleśniki można jadać na śniadanie, obiad i kolację. Są proste w przygotowaniu i zależnie od dodatków dzięki nim stworzymy danie na słodko lub na słono. Cienkie smażone placki przypadną więc do gustu każdemu. Warto je zrobić 2 lutego, bo właśnie wtedy obchodzony jest Dzień Naleśnika. Skąd wzięło się to święto i jak je celebrować?
Naleśniki należą do najbardziej popularnych dań ze względu na łatwość ich przygotowania i wiele możliwości przyrządzenia – przypadną więc do gustu zarówno miłośnikom słodkości, jak i osobom lubiącym wytrawne potrawy. Aby je wykonać potrzebne są tylko jajka, mąka i mleko. Cienkie placuszki znane były prawdopodobnie już w starożytnej Grecji, a każda przejmująca je kultura modyfikowała nieco recepturę. Pierwszy zachowany przepis na crespes – danie przypominające współczesne naleśniki – pochodzi z francuskiej książki kucharskiej z 1540 roku. Według niego placki należało smażyć na klarowanym maśle, a ciasto przygotowywano z mąki, białego wina i białek. Mleko zastąpiło wino w naleśnikach dopiero w XIX wieku. W tym samym okresie danie stało się bardziej popularne i zaczęło przypominać współczesne placki, a przepisy na nie pojawiły się w wielu książkach kucharskich – zarówno na te w wersji słodkiej, jak i na słono. Dziś przyrządzamy je na różne sposoby – można do nich dodać słodki ser i rodzynki, Nutellę, ulubiony dżem lub owoce, bądź szpinak, mięso czy kapustę z grzybami. Baza, czyli samo ciasto, powstaje jednak z tych samych składników, a więc mleka, mąki i jajek. Aby naleśniki były delikatniejsze, można dodać nieco wody gazowanej. Tak przygotowane ciasto rozlewamy na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni, a po chwili odwracamy na drugą stronę. Z tym daniem poradzą więc sobie na pewno nawet początkujący kucharze.
Dzień Naleśnika obchodzimy 2 lutego, a więc w 40 dni po Bożym Narodzeniu. Samo święto pochodzi z Francji, gdzie tego samego dnia celebrowane jest Święto Świec wywodzące się jeszcze z czasów pogańskich, kiedy to czczono Fauna – bożka płodności i opiekuna pasterzy. W V wieku papież Gelazjusz I ustanowił 2 lutego świętem ofiarowania Chrystusa w świątyni i tym samym schrystianizował pogańskie święto pochodni. Według legendy papież zapoczątkował też zwyczaj rozdawania pielgrzymom cienkich podpłomyków w Święto Świec, który później przekształcił się w tradycję smażenia tego dnia naleśników. Ich kształt i kolor symbolizował ponadto słońce oraz zbliżającą się wiosnę. Francuzi wierzą, że aby zapewnić sobie szczęście i dostatek, trzeba w lewej dłoni trzymać monetę, zaś prawą podrzucić pierwszy smażony naleśnik. Komu uda się ta sztuka, może liczyć na powodzenie przez cały rok. A jak można świętować Dzień Naleśnika w Polsce? Oczywiście przygotowując to danie w domu. Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo, można więc zdecydować się na swoją ulubioną wersję lub poszukać inspiracji i spróbować naleśników w wydaniu, jakiego nie mieliśmy okazji kosztować nigdy wcześniej.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies