Czym zastąpić skrobię kukurydzianą? Co dodać zamiast niej?

Pewnie znasz już liczne zalety, jakie ma skrobia kukurydziana. Czym zastąpić ten składnik, gdy akurat nie mamy go pod ręką? A czym zastąpić skrobię ziemniaczaną? Mamy kilka sprawdzonych pomysłów, które pomogą w kreatywny sposób rozwiązań ten problem. Jeśli chcesz wiedzieć, czym zastąpić skrobię kukurydzianą, ten poradnik na pewno Ci się przyda.Co zamiast skrobi ziemniaczanej?

Skrobia kukurydziana – co to jest i jakie ma właściwości?

Zanim podpowiemy, czym zastąpić skrobię kukurydzianą, najpierw warto wyjaśnić, czemu ten składnik w wielu przepisach pełni tak ważną rolę. Skrobia kukurydziana ma właściwości zagęszczające, dlatego znajduje zastosowanie w kuchni jako zagęszczacz do potraw i sosów oraz dodatek do wypieków. Jak sama nazwa wskazuje, pozyskuje się ją z kukurydzy – konkretnie z białych pręcików, a nie z ziaren – tak jak mąkę kukurydzianą. Z tego powodu, kwestia czym zastąpić mąkę kukurydzianą, to nieco inne zagadnienie.

Wracając do skrobi, jest to produkt bezglutenowy w postaci drobnego, białego proszku bez wyraźnego zapachu. Zawiera dużą porcję węglowodanów, stanowi także dobre źródło fosforu. W 100 gramach skrobi zawiera się 14% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Na tym jednak koniec istotnych właściwości odżywczych. Skrobia to produkt ubogi w witaminy i składniki mineralne, a jej główna funkcja to zagęszczanie. Kluczowym zagadnieniem jest fakt, że potrawy na bazie skrobi kukurydzianej mogą jeść osoby, które nie tolerują glutenu lub cierpią na celiakię. Przyjrzyjmy się bliżej jakie podobieństwa i jakie różnice są między mąką kukurydzianą a skrobią.

Skrobia kukurydziana a mąka kukurydziana

Czasami oba te terminy stosuje się zamienne, jednak niesłusznie. Mąka kukurydziana zawiera skrobię kukurydzianą, ale poza tym też białka, błonnik i niewielkie ilości witamin. Mając do wyboru mąkę kukurydzianą i skrobię kukurydzianą, lepiej sięgnąć po ten pierwszy produkt. Jednak niezależnie od tego, który z nich wybierzemy, to wciąż będzie lepsza opcja niż zwykła mąka pszenna.

Skrobia kukurydziana – czym zastąpić ją w przepisach?

Co zamiast skrobi kukurydzianej może być dodane do przepisu?

  • Mąka z tapioki – to produkt uzyskiwany najczęściej ze zbóż pochodzących z Afryki. Także nie zawiera glutenu i sprawdzi się jako składniki zagęszczający. Będzie dobrym dodatkiem do sosów i wypieków. Nie jest natomiast polecana do gotowanych potraw.
  • Mąka ryżowa – kolejna opcja warta rozważenia, gdy zastanawiasz się, czym zastąpić skrobię kukurydzianą. Dobrze sprawdzi się jako składnik do ciastek, placków, naleśników, omletów. Mąka ryżowa to częsty wybór wśród osób, które są na diecie. Ma średni indeks glikemiczny, ale jest zdrowa: reguluje poziom cukru we krwi, a także gospodarkę lipidową, dzięki czemu obniża poziom złego cholesterolu.
  • Mąka ziemniaczana – czy skrobia kukurydziana to to samo co mąka ziemniaczana? W niektórych przypadkach można stosować je zamiennie. Trudno będzie z niej zrobić naleśniki, ale jak najbardziej zda egzamin jako dodatek do sosów.
  • Mielone siemię lniane – następny produkt w postaci drobnego proszku. Produkt ten zawiera dużo kwasów tłuszczowych, pomaga redukować poziom cholesterolu i wspiera pracę serca. Oprócz tego siemię lniane reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cukru. Będzie dobrym zamiennikiem skrobi kukurydzianej do naleśników, ciast, deserów i sosów.

Jak widać, jest kilka ciekawych opcji do rozważenia, więc brak skrobi kukurydzianej w kuchni nie powinien sprawić zbyt wiele kłopotu.

Czy skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną?

Skrobia ziemniaczana to kolejny substytut skrobi kukurydzianej. Wytwarza się ją przez kruszenie ziemniaków w celu uwolnienia ich zawartości skrobi, a następnie suszenie ich w proszek. Pod tym względem różnice między skrobią ziemniaczaną a kukurydzianą są znaczące. Jeśli jednak wahasz się, czy skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną, odpowiedź jest prosta. Tak. Skrobia z ziemniaków ma podobną konsystencję i właściwości, więc produkt można stosować zamiennie, w tych samych proporcjach.

W odwrotnej sytuacji jeśli nie wiesz, co zamiast skrobi ziemniaczanej sprawdzi się w potrawach, wybierz skrobię kukurydzianą.

Skrobia kukurydziana – nie tylko do kuchni!

Na koniec jeszcze warto wspomnieć, że skrobia kukurydziana ma szersze zastosowanie. Sprawdzi się nie tylko w kuchni. Od lat skrobi używa się w branży kosmetycznej – na przykład w kremach nawilżających dla mężczyzn Yego, które idealnie sprawdzą się jako prezent np. na Dzień Ojca. Poza tym skrobia kukurydziana w połączeniu z wodą, w postaci pasty, sprawdzi się jako środek na ukąszenia owadów i na oparzenia słoneczne (zmniejszy ból i pieczenie).

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu