Pewnie znasz już liczne zalety, jakie ma skrobia kukurydziana. Czym zastąpić ten składnik, gdy akurat nie mamy go pod ręką? A czym zastąpić skrobię ziemniaczaną? Mamy kilka sprawdzonych pomysłów, które pomogą w kreatywny sposób rozwiązań ten problem. Jeśli chcesz wiedzieć, czym zastąpić skrobię kukurydzianą, ten poradnik na pewno Ci się przyda.
Zanim podpowiemy, czym zastąpić skrobię kukurydzianą, najpierw warto wyjaśnić, czemu ten składnik w wielu przepisach pełni tak ważną rolę. Skrobia kukurydziana ma właściwości zagęszczające, dlatego znajduje zastosowanie w kuchni jako zagęszczacz do potraw i sosów oraz dodatek do wypieków. Jak sama nazwa wskazuje, pozyskuje się ją z kukurydzy – konkretnie z białych pręcików, a nie z ziaren – tak jak mąkę kukurydzianą. Z tego powodu, kwestia czym zastąpić mąkę kukurydzianą, to nieco inne zagadnienie.
Wracając do skrobi, jest to produkt bezglutenowy w postaci drobnego, białego proszku bez wyraźnego zapachu. Zawiera dużą porcję węglowodanów, stanowi także dobre źródło fosforu. W 100 gramach skrobi zawiera się 14% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Na tym jednak koniec istotnych właściwości odżywczych. Skrobia to produkt ubogi w witaminy i składniki mineralne, a jej główna funkcja to zagęszczanie. Kluczowym zagadnieniem jest fakt, że potrawy na bazie skrobi kukurydzianej mogą jeść osoby, które nie tolerują glutenu lub cierpią na celiakię. Przyjrzyjmy się bliżej jakie podobieństwa i jakie różnice są między mąką kukurydzianą a skrobią.
Czasami oba te terminy stosuje się zamienne, jednak niesłusznie. Mąka kukurydziana zawiera skrobię kukurydzianą, ale poza tym też białka, błonnik i niewielkie ilości witamin. Mając do wyboru mąkę kukurydzianą i skrobię kukurydzianą, lepiej sięgnąć po ten pierwszy produkt. Jednak niezależnie od tego, który z nich wybierzemy, to wciąż będzie lepsza opcja niż zwykła mąka pszenna.
Co zamiast skrobi kukurydzianej może być dodane do przepisu?
Jak widać, jest kilka ciekawych opcji do rozważenia, więc brak skrobi kukurydzianej w kuchni nie powinien sprawić zbyt wiele kłopotu.
Skrobia ziemniaczana to kolejny substytut skrobi kukurydzianej. Wytwarza się ją przez kruszenie ziemniaków w celu uwolnienia ich zawartości skrobi, a następnie suszenie ich w proszek. Pod tym względem różnice między skrobią ziemniaczaną a kukurydzianą są znaczące. Jeśli jednak wahasz się, czy skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną, odpowiedź jest prosta. Tak. Skrobia z ziemniaków ma podobną konsystencję i właściwości, więc produkt można stosować zamiennie, w tych samych proporcjach.
W odwrotnej sytuacji jeśli nie wiesz, co zamiast skrobi ziemniaczanej sprawdzi się w potrawach, wybierz skrobię kukurydzianą.
Na koniec jeszcze warto wspomnieć, że skrobia kukurydziana ma szersze zastosowanie. Sprawdzi się nie tylko w kuchni. Od lat skrobi używa się w branży kosmetycznej – na przykład w kremach nawilżających dla mężczyzn Yego, które idealnie sprawdzą się jako prezent np. na Dzień Ojca. Poza tym skrobia kukurydziana w połączeniu z wodą, w postaci pasty, sprawdzi się jako środek na ukąszenia owadów i na oparzenia słoneczne (zmniejszy ból i pieczenie).
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies