Czym zastąpić papier do pieczenia? To pytanie może pojawić się w Twojej głowie, kiedy znajdziesz świetny przepis na ciasto, zgromadzisz składniki i przygotujesz całość na blacie, a tu nagle okazuje się, że czegoś brak! Jak zastąpić papier do pieczenia? Czy trzeba iść w tej sprawie do sklepu? A może wystarczy przeszukać kuchenne szafki? Dowiedz się, czym wyłożyć blachę zamiast papieru i uratuj swoje ciasto!
Amatorzy gotowania, ze szczególnym uwzględnieniem miłośników słodkich wypieków, nie wyobrażają sobie wyposażenia kuchni bez papieru do pieczenia. Co w nim takiego wyjątkowego? Pełni on ważną funkcję w kuchennym królestwie, czyli zapobiega przywieraniu ciasta do blachy do pieczenia i jest odporny na wysokie temperatury panujące w piekarniku (do 230°C). Wyróżnia go także uniwersalna forma – papier do pieczenia znajdziemy zarówno w formie poręcznej rolki, jak i arkuszy. Co ważne, jest pokryty – z jednej lub dwóch stron – specjalnym silikonem bądź tłuszczem, dzięki czemu ma właściwości nieprzywierające. I ostatnia właściwość papieru do pieczenia: jest bardzo gęsty, przez co trudno się rwie.
Czy zamiast papieru do pieczenia można użyć folii aluminiowej? Folia aluminiowa należy do grupy produktów pomagających w pakowaniu żywności. Wyróżnikiem metalicznej folii jest odporność na wysokie temperatury – „sreberko” jest nawet trwalsze niż papier do pieczenia, który po przekroczeniu progu ciepła zacznie się tlić. Dlatego śmiało możesz owinąć potrawę (bez dużej zawartości wody) właśnie popularnym „sreberkiem”. Dodatkowym plusem tego rozwiązania jest fakt, że po użyciu folii aluminiowej możesz ją po prostu wyrzucić, a formy do ciast (m.in. tortownica) bądź inne półmiski do piekarnika pozostaną czyste. Wskazówka: aby dodać sreberku większą nieprzywieralność, posmaruj go dowolnym tłuszczem np. olejem. Nie zapomnij też o tym, że folia aluminiowa ma dwie strony: matową (powinna być skierowana na zewnątrz) i błyszczącą (do wewnątrz), która mocno trzyma ciepło. Zatem folia aluminiowa zamiast papieru do pieczenia sprawdzi się świetnie!
Bułka tarta jest jedną z tańszych opcji, jeśli chodzi o alternatywę dla papieru do pieczenia. Znajdziemy ją w każdym sklepie. Wystarczy posypać brytfankę bułką tartą (czasem wcześniej smarując ją masłem), by zapobiec przywieraniu, a w konsekwencji spaleniu ciasta czy innego dania. Jest to też rozwiązanie eko, ponieważ nie generujemy żadnych śmieci – nadmiar bułki można po prostu strząsnąć po upieczeniu, np. w przypadku mięs oraz pasztetów.
Ich największym atutem jest możliwość wielokrotnego użytku. Foremki silikonowe dobrej jakości można wykorzystać nie raz, nie dwa, ale za każdym razem, nawet przez kilka lat. Nie wymagają też obecności tłuszczu, są elastyczne i trzymają ciepło. Wybierz odpowiedni rozmiar, który będzie pasował do przygotowywanych potraw, ale i piekarnika. Foremki silikonowe, jako alternatywa dla papieru do pieczenia, sprawdzą się w przypadku piekarnika z termoobiegiem. Bardziej stabilny, choć miękki przedmiot – w przeciwieństwie do papieru – nie przesunie się we wnętrzu urządzenia na skutek cyrkulacji powietrza.
Czy na papierze śniadaniowym można piec? Tak! Jedynym warunkiem jest posmarowanie jego powierzchni tłuszczem do pieczenia i smażenia. Możesz to zrobić z pomocą masła, margaryny, oliwy z oliwek lub oleju. Rozprowadź tłuszcz równomiernie na całej powierzchni – zwiększysz szansę na pyszne wypieki bez przypalania. Papier śniadaniowy zda egzamin, jeśli w piekarniku będzie mniej niż 200°C. W przeciwnym razie spód potrawy spiecze się bardziej niż „góra”. Jeśli mówimy o cieście, nie stanowi to dużego problemu (często mają twardsze spody), natomiast w przypadku chleba będzie to problem. W ostateczności, kiedy w domu nie ma papieru śniadaniowego, możesz wysmarować blachę samym tłuszczem. Już wiesz, czy papier śniadaniowy nadaje się do pieczenia. Wykorzystaj ten sposób w swojej kuchni!
Papier do pieczenia przychodzi nam na myśl od razu, kiedy chcemy przygotować ciasto lub inny wypiek. Ale czy można piec na papierze śniadaniowym, folii aluminiowej, bułce tartej lub foremkach silikonowych? Jak najbardziej! Są to godni zaufania zastępcy. Szukasz przepisu na pyszne ciasto? Zajrzyj do zakładki poświęconej deserom!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies