Wiele osób uważa, że wie, czym jest właściwie kuchnia amerykańska. Charakterystyka potraw uchodzi za powszechnie znaną, bo jako kuchnię amerykańską traktujemy to, co można znaleźć w fast foodach wywodzących się właśnie z USA. Dania prosto z Ameryki uchodzą za proste do przygotowania, tłuste, kaloryczne i niezdrowe. W rzeczywistości jednak nie jest to do końca prawda. Wiele stereotypów na temat tradycyjnych amerykańskich potraw jest daleka od rzeczywistości.
Skąd się wzięła kuchnia amerykańska? Cechy, które ją ukształtowały warto bliżej poznać, aby zrozumieć jej specyfikę.
W pierwszej kolejności, należy zastanowić się, skąd wzięły się fast foody. O ile kuchnia polska czy kuchnia francuska to głównie długo przygotowywane, gotowane, pieczone czy duszone potrawy, tak za oceanem zjada się szybko, często smażąc w głębokim tłuszczu. Zamiłowanie do takich potraw nie wynika jednak wyłącznie z upodobań kulinarnych. To raczej następstw specyficznego stylu życia. Osoby żyjące w dużych miastach często po prostu nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie potraw. Ze względu na duże tempo życia i tempo pracy, częściej jadają na mieście, stąd potrzeba szybkiego zaspokojenia głodu. Fast foody świetnie sprawdzają się także jako dania dla kierowców pokonujących duże odległości. Burgery albo hot dogi to przecież idealny posiłek, który można wziąć w rękę albo zabrać do samochodu.
Warto też spojrzeć na inspiracje od z innych krajów i innych kultur, od których z pewnością nie jest wolna kuchnia amerykańska. Styl amerykański to w końcu efekt łączenia się różnych wpływów. W amerykańskim menu mieszają się kuchnia włoska, kuchnia meksykańska, elementy kuchni azjatyckich czy kuchni żydowskiej.
Kuchnia amerykańska może się znacząco różnić w zależności od konkretnego miasta czy stanu. Tworząc listę poniżej, nie skupialiśmy się jednak na poszczególnych lokalizacjach, chcąc pokazać różnorodność.
Co możemy polecić?
Zestawienie najlepiej zacząć od burgera. To jedno z największych odkryć, jakimi może zaskoczyć kuchnia amerykańska. Styl amerykańskich restauracji trudno wyobrazić sobie przecież bez burgerów. Tradycyjny kotlet z wołowiny doskonale komponuje się z pieczarkami, serem oraz bekonem. Nie zapominajmy jednak o warzywach! Pomidory, czerwona cebula, sałata lodowa oraz ogórki konserwowe sprawiają, że danie będzie miało także dużo witamin. Burger wołowy w tym przepisie może być zastąpiony przez burger roślinny.
Ta potrawa cieszy się wielką popularnością w Nowym Jorku. Bajgle z kremowym serkiem to idealna propozycja na śniadanie lub drugie śniadanie na ciepło.
To znakomita alternatywa dla zwykłych naleśników. Jeśli mamy ochotę na odmianę, puszyste pancakes powinny dać wiele radości. Danie poleca się przede wszystkim dla dzieci, niemniej dorośli także docenią jego walory smakowe. Podobnie jak do naleśników, do zrobienia masy używa się mąki I jajek, jednak mleko zastępuje w tym przepisie gęsta maślanka, dzięki czemu pancakesy mają zupełnie inną konsystencję.
To typowo włoskie danie, zostało nieco zmodyfikowane przez Amerykanów. Typowa pizza amerykańska jest zrobiona na grubszym cieście, a na wierzchu znajdziemy zupełnie inne składniki niż w przypadku pizzy neapolitańskiej. Na pizzy z USA znajdziemy kukurydzę, kurczaka i największy koszmar włoskich kucharzy – połączenie szynki z ananasem. Chociaż pizza pochodzi z Włoch, jej inna odmiana to już typowa kuchnia amerykańska. Cechy amerykańskiej pizzy, takie jak grube ciasto czy duża ilość sera, to coś, czego przywiązani do tradycji włoscy mistrzowie kuchni raczej nie będą pochwalać. Sprawdź też dlaczego włoski placek podbił nasze serca.
To, oprócz steków i burgerów, typowa potrawa grillowa. Idealnym dodatkiem do grillowanych żeberek jest oczywiście sos barbecue.
Amerykanie równie często co z barów szybkiej obsługi, korzystają z kawiarni. Nic dziwnego! W końcu to stamtąd wywodzi się popularna sieć Starbucks. Co do kawy najczęściej można zjeść w amerykańskiej kawiarni?
Nie są to wszystkie dania, które oferuje kuchnia amerykańska. Potrawy, które zostały wymienione to te najważniejsze, niemniej jednak podróżując po USA, można też poznać wiele innych, lokalnych smaków.
Chociaż amerykańskie specjały uchodzą za niezdrowe, raz na jakiś czas można po nie sięgnąć, nie obawiając się o nadmiar kalorii. Jeśli nie przesadzisz z wielkością porcji, nic złego przecież się nie wydarzy. Jeśli podoba Ci się kuchnia amerykańska, charakterystyka dań nie powinna dziwić. Unikając regularnego jedzenia tych najbardziej kalorycznych dań, nie wpędzimy się w żadne kłopoty.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies