Temat spożywania mięsa nadal wzbudza wiele emocji. Wegetarianie eliminują je z diety często z powodów etycznych . Natomiast ludzie jedzący mięso twierdzą, że jest ono niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jego wykluczenie powoduje duże niedobory dla zdrowia, co może mieć katastrofalne skutki dla wegetarianina. Jak jest naprawdę?
Wegetarianizm – moda, a może styl życia?
Wegetarianizm, czyli mówiąc w skrócie – eliminowanie z diety mięsa – to nie fanaberia ostatnich lat. Ten sposób odżywiania znany jest ludzkości od stuleci. Jednakże w XXI wieku stał się bardzo popularny i zyskał wielu zwolenników. Na świecie obchodzi się również
Dzień Wegetarian. Ludzie decydują się na wykluczenie mięsa z codziennego menu z wielu powodów, m.in.:
- religijnych – np. w buddyzmie zaleca się stosowanie diety bez udziału mięsa; w tej religii szczególnym szacunkiem darzy się zwierzęta,
- ekologicznych – przemysłowa hodowla zwierząt ma negatywny wpływ na środowisko naturalne, a tym samym na planetę,
- ekonomicznych – dieta wegetariańska jest tańsza, duże ilości pokarmu roślinnego (np. soja) przeznaczana jest na paszę dla zwierząt hodowlanych; wegetarianie przekonują, że te ilości soi pozwalałyby na wykarmienie wielu tysięcy, albo i milionów ludzi i zmniejszenie głodu na świecie,
- etycznych – wegetarianie mają ogromny szacunek do wszystkich żywych organizmów i nie chcą mieć swojego udziału w jakimkolwiek procesie mogącym zaszkodzić zwierzętom; wegetarianie wyliczają: hormonalne pobudzanie wzrostu, sztuczne rozpłody, podrzynanie gardeł, niehumanitarne traktowanie - to coś, do czego nie chcą przykładać ręki, kupując mięso,
- zdrowotnych – na początku Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, opracowanej przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, znajdziemy produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce – wegetarianie kierują się tymi zaleceniami i wskazują na wyższość diety bezmięsnej.
Entuzjaści wegetarianizmu podkreślają, że to nie tylko dieta, ale i styl życia oparty na konkretnej filozofii. Oprócz rezygnacji z mięsa, często stają w obronie praw zwierząt, działając w różnych fundacjach czy stowarzyszeniach. Wspierają także organizacje ekologiczne, walczące z głodem na świecie czy globalnym ociepleniem. Wielu z nich wspiera krajową gospodarkę, kupując produkty jedynie u polskich przedsiębiorców. W Carrefour dbamy o jakość i świeżość naszych produktów, w tym oczywiście warzyw i owoców. Sprawdzeni, lokalni dostawcy dostarczają je na nasze sklepowe półki od wielu lat. Pamiętaj, możemy jeść mądrze i po polsku, a przy tym nie przepłacać!
Wpływ wegetarianizmu na zdrowie człowieka
Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że aby dieta wegetariańska była zdrowa, należy wiedzieć, jakie ilości i proporcje składników odżywczych należy przyjmować każdego dnia. Dieta ta powinna być dobrana indywidualnie, uwzględniając płeć, wiek, tryb życia, ewentualne choroby.
Prawidłowo ułożona dieta wegetariańska dostarcza organizmowi dużo błonnika, witamin, potasu, magnezu, flawonoidów i karotenoidów, które zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych i zwiększają odporność na różnego rodzaju infekcje. Wegetarianizm cechuje niska zawartość tłuszczów nasyconych i złego cholesterolu. Mięso (zwłaszcza to niewiadomego pochodzenia) często zawiera pestycydy, substancje hormonalne i antybiotyki, którymi karmione są zwierzęta – nikogo chyba nie trzeba przekonywać, jak zły wpływ mogą mieć te substancje na nasze zdrowie.
Natomiast duże ilości składników odżywczych zawartych w warzywach i owocach pomagają w profilaktyce chorób układu krążenia, choroby niedokrwiennej serca, ale i wielu chorób cywilizacyjnych, np. wrzodowej czy cukrzycy. Zaletą wegetarianizmu jest również fakt, że osoby na diecie roślinnej rzadziej cierpią na nadwagę i otyłość.
Wegetarianie często podkreślają, że od momentu wyeliminowania mięsa ze swoich jadłospisów czują się świetnie, mają więcej energii i lepszy nastrój niż w czasach, gdy spożywali wszystko. Wskazują, że wzrosła także ich odporność i że są pełni sił witalnych.
O czym należy pamiętać?
Rezygnując z mięsa należy pamiętać o przyjmowaniu wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Ważne, aby dieta wegetariańska była bogata m.in. w białko, które zapewnią ci rośliny strączkowe (np. soja, groch, fasola, ciecierzyca), a także migdały, komosa ryżowa, wodorosty czy tofu. Aby mieć pewność, że nie narażasz się na niedobory żelaza, spożywaj często m.in. brokuły, natkę pietruszki, ciecierzycę i produkty zbożowe. Łącz je z produktami bogatymi w witaminę C, która zwiększa wchłanianie żelaza.
Wegetarianie są bardziej narażeni na niedobór witaminy B12, której źródłem są ryby, owoce morza i nabiał. Warto więc suplementować tę witaminę, aby mieć pewność, że nie brakuje jej naszemu organizmowi.
Dieta wegetariańska powinna być wybrana w sposób świadomy. Eliminując mięso z dziennego menu należy pamiętać, że przyrządzanie pełnowartościowych posiłków może zajmować więcej czasu – trzeba po prostu się tego nauczyć.