Drugie śniadanie. Jakie produkty i formę dania wybrać

Zastanawiasz się, co jeść na drugie śniadanie? To bardzo ważny, choć niestety często pomijany, posiłek w codziennym menu. Ustanowiony 12 września Ogólnopolski Dzień Drugiego Śniadania ma przypominać nam, jak dużą rolę odgrywa ten posiłek w jadłospisie każdego z nas. To idealny moment, by zwrócić uwagę na nawyki żywieniowe – nasze oraz najbliższych. Dlaczego nie należy pomijać drugiego śniadania? Na jakie produkty się zdecydować? Podpowiadamy!Co jeść na drugie śniadanie?

Dlaczego należy jeść drugie śniadanie?

Drugie śniadanie kojarzy się z posiłkami dla dzieci, po które sięgają podczas lekcyjnych przerw. Jednak, bez wątpienia, również dorośli powinni je spożywać. Zbyt długa przerwa między śniadaniem a obiadem może skutkować podjadaniem słodyczy czy niezdrowych przekąsek, zakupionych gdziekolwiek i na szybko. Drugie śniadanie zapobiega uczuciu „wilczego” głodu oraz nadmiernego łaknienia. Dzięki niemu unikniesz nieprzyjemnego uczucia pustego żołądka i bez problemu dotrwasz do obiadu – a wtedy zjesz standardową porcję, zamiast podwójnej.

Dodatkowo, co bardzo ważne – drugie śniadanie pomaga w kształtowaniu oraz utrwalaniu prawidłowych nawyków żywieniowych, m.in. nawyku regularnego odżywiania się. Eksperci od spraw dietetyki, żywności i żywienia człowieka podkreślają, że należy spożywać 5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny. Drugie śniadanie wpisuję się w tę zasadę, dlatego tak ważne jest, aby pamiętać o jego codziennym spożywaniu. Posiłek ten znakomicie zaspokaja uczucie głodu, dostarczając energii na kolejne godziny nauki, pracy lub zabawy. Powinien zaspokajać ok. 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego.

Kilka pomysłów na zdrowe i pyszne drugie śniadania

Smaczne, zdrowe, pożywne drugie śniadanie wcale nie musi być trudne do przygotowania. W jego komponowaniu zwróć uwagę na obecność węglowodanów: złożonych – pochodzących np. z produktów pełnoziarnistych i prostych – dostarczanych wraz z owocami.

Wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia pysznego i zdrowego drugiego śniadania znajdziesz w ofercie Carrefour. Wprowadziliśmy 10% rabat podczas weekendowych zakupów dla osób posiadających aplikację „Mój Carrefour”. W naszych sklepach honorujemy również kartę dużej rodziny.

Co zjeść na drugie śniadanie – inspiracje

Przykładami pełnowartościowych drugich śniadań, które możesz zjeść w domu, ale również zapakować do pojemników na żywność i zabrać ze sobą to m.in.:

  • urozmaicone kanapki – pieczywo razowe z własnoręcznie przygotowaną pastą z ciecierzycy, jajek i szczypiorku czy rzodkiewki to rozwiązanie szybkie, zdrowe, idealne do torebki i szkolnego plecaka,
  • jogurt naturalny z owocami i orzechami – ważne, aby jogurt nie zawierał cukru i substancji słodzących; dodaj do niego ulubione owoce (najlepiej sezonowe), np.: maliny, truskawki, borówki czy porzeczki oraz garść orzechów – to posiłek zdrowy, bogaty w błonnik, białko i zdrowe tłuszcze,
  • owsianka z otrębami i owocami – wieczorem zalej płatki owsiane wodą, jogurtem lub kefirem i pozostaw na noc, a rano dodaj do nich ulubione owoce, otręby i łyżkę prawdziwego masła orzechowego – otrzymasz pyszny i bardzo wartościowy posiłek,
  • racuszki z jabłkami – do ich smażenia warto wykorzystać mąkę pełnoziarnistą, która zawiera więcej błonnika, witamin i minerałów niż pszenna, a dodatkowo jest mniej kaloryczna; zrezygnuj z substancji słodzących – jabłko nada plackom wystarczająco słodki smak dzięki naturalnym cukrom,
  • pancakes z masłem orzechowym – małe placuszki czy też naleśniki, przygotowane z mąki ryżowej, w połączeniu z masłem orzechowym to świetna opcja, zarówno dla dorosłego, jak i malucha – wszyscy przecież kochamy naleśniki,
  • muffinki z szynką lub oliwkami – przygotowane z mąki pełnoziarnistej to bez wątpienia dobra propozycja na drugie śniadanie, która urozmaici dzienne menu,
  • zbożowe batoniki musli z żurawiną i miodem – chrupiące, zdrowe i efektowne – z pewnością zachwycą twoich współpracowników oraz koleżanki i kolegów z klasy twojego dziecka.

Komponując drugie śniadania, postaw na lokalne, świeże artykuły od naszych rodzimych producentów. W Carrefour odnajdziesz różnorodne specjały kuchni regionalnej oraz wiele zdrowych i pełnowartościowych polskich produktów w korzystnych cenach. Pamiętaj – „Możemy jeść mądrze” i dużo nie wydawać!

Co można zjeść na drugie śniadanie – gotowe przekąski

A co, jeśli nie masz ani odrobiny czasu na przygotowanie drugiego śniadania? Oczywiście każdemu z nas może przydarzyć się taka sytuacja. Wtedy postaw na zjedzenie banana, który zaspokoi głód, zadba o odpowiedni poziom cukru i zapewni energię na najbliższe godziny. Warto także mieć w zapasie małe opakowania orzechów i bakalii oraz zbożowe batoniki – zwróć jednak uwagę, aby nie zawierały sztucznych, niezdrowych składników.

Kolejną opcją na zdrowe drugie śniadanie jest zakup gotowych musów – owocowych lub owocowo-warzywnych. Pamiętaj, aby w składzie znajdowały się naturalne przeciery, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. Mała saszetka wypełniona musem z jabłek czy innych owoców pomoże zmniejszyć głód i zminimalizuje ryzyko sięgnięcia po gazowany, słodki napój czy batonik pełny chemicznych substancji.

Dzieci a drugie śniadanie

Pamiętaj, że dzieci obserwują poczynania dorosłych i czerpią wzorce z ich zachowań. Dlatego nie dziw się, że twoja pociecha nie chce zjeść marchewek, pieczołowicie krojonych przez ciebie w eleganckie słupki, skoro ty na drugie śniadanie słodką drożdżówkę popijasz gazowanym napojem. Zadbaj, aby cała twoja rodzina jadła zdrowo i mądrze – postaw na posiłki pożywne, pełnowartościowe, bogate w witaminy, minerały i inne składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Po więcej pomysłów na zdrowe drugie śniadanie zapraszamy do naszej sekcji z inspirującymi przepisami.
 
 
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu