Niewątpliwie najważniejszym elementem świąt Bożego Narodzenia jest spotkanie z rodziną przy wigilijnym stole. Eleganckie nakrycie, tradycyjne potrawy i wspaniałe dekoracje sprawiają, że ten wieczór jest jedyny w swoim rodzaju. Podpowiadamy, o czym należy pamiętać, przygotowując stół na wigilię.
Nakrycie oraz wystrój stołu na Wigilię jest jednym z podstawowych aspektów podczas przygotowań świątecznych. W polskich domach bardzo ważne jest podtrzymywanie corocznej tradycji – i właśnie przygotowanie Wigilii może to zapewnić. Więc co jest na stole wigilijnym? Sprawdzamy, o czym warto pamiętać.
Jedną z najważniejszych tradycji wigilijnych jest dzielenie się opłatkiem z bliskimi i składanie sobie życzeń. Na wigilijnym stole powinien znaleźć się opłatek, będący symbolem pojednania i braterstwa. W polskiej tradycji istnieje również piękny zwyczaj zostawiania pustego nakrycia przy wigilijnym stole – dla niezapowiedzianego gościa.
Tradycja nakazuje, aby na stole podczas wigilijnej wieczerzy leżał biały obrus. Bardzo popularne są białe obrusy w delikatne wzory świąteczne, np. śnieżynki, a także te ozdobione pięknymi złotymi lub srebrnymi haftami. Jeżeli planujesz ustawienie białej zastawy i chcesz ożywić wygląd stołu – wybierz bieżnik lub dużą serwetę w kolorze pasującym do wnętrza i innych dekoracji.
Wieczór wigilijny oczywiście nie może obyć się bez pysznych potraw. Zgodnie z tradycją, na stołach powinno znaleźć się 12 potraw – w intencji apostołów. Każdy z gości powinien spróbować każdego z dań, aby zapewnić sobie szczęście i dostatek w przyszłym roku. Co położyć na wigilijny stół?
Wigilijna uczta powinna rozpocząć się od podania zupy, np. grzybowej lub barszczu z uszkami – zgodnie z wierzeniami ludowymi buraki zapewniają długowieczność oraz urodę. Tradycyjnymi polskimi potrawami wigilijnymi są także:
W niektórych domach, podczas oczyszczania karpia, odkłada kilka łusek, a po Wigilii wkłada do portfela – ma to zapewnić dostatek.
Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć także klusek z makiem i kutii – mak symbolizuje dobrobyt – oraz kompotu z suszonych owoców kandyzowanych (jabłek, gruszek, śliwek, moreli, fig i daktyli). W wielu polskich domach podczas Wigilii można spróbować również drożdżowych racuchów, a także ciast: piernika oraz makowca.
Aranżacja bożonarodzeniowego stołu to nie tylko śnieżnobiały obrus i ozdobna zastawa. Świąteczny nastrój warto podkreślić również pięknymi dekoracjami, umieszczonymi na wigilijnym stole.
W toku przygotowań świątecznych na szczególną uwagę zasługuje stół wigilijny. Potrawy, dekoracje i tradycyjne aspekty, o których dobrze pamiętać, ocieplą oraz umilą atmosferę Świąt. Aby były jeszcze bardziej rodzinne, warto zaangażować domowników w przygotowanie posiłków lub ubieranie choinki. Sposoby na przystrojenie drzewka świątecznego są różne i każdy może puścić swoje wodze fantazji!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies