Marki
Sortuj po:
Najpopularniejsze
0,25 l
55,96 zł/1 l
z 1
Ocet znajduje szerokie zastosowanie w kuchni i nie tylko. Produkowany jest na całym świecie przy użyciu różnego rodzaju produktów i zastosowaniu odmiennych metod filtracji. Ocet jest produktem, który ma zastosowanie nie tylko spożywcze, ale jest także skutecznym środkiem na doprowadzenie do czystości armatury łazienkowej, blatów czy elementów pomalowanych. Dodajemy go jednak przede wszystkim do potraw, aby nadać im oczekiwanego smaku. Szeroki wybór octu znajdziesz w sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl.
Ocet jest produktem, który w kuchni używamy na szeroką skalę. Chętnie dodajemy go do różnego rodzaju marynat, domowej roboty pikli czy zimowych sałatek. Wykorzystuje się go również do majonezów, sosów, mięs i przetworów, bo ciekawie podkręca smak i sprawia, że wyroby stają się bardziej wyraziste. Dla wielu osób ocet jest też niezbędnym dodatkiem do galarety.
Nie każdy wie, że ocet (zwłaszcza klasyczny ocet spirytusowy) stosowany jest też na szeroką skalę w domowych porządkach. To ekologiczny sposób na pozbycie się z domu bakterii i zarazków. Produkt dobrze usuwa też nieprzyjemne zapachy, przez co chętnie używa się go w kuchni czy łazience. Wystarczy dolać go do ciepłej wody i rozpocząć zaplanowane porządki.
Na sklepowych półkach możemy znaleźć kilka rodzajów octu, które znacznie różnią się od siebie – zarówno smakiem, kolorem, składem, jak i aromatem. Poza zwróceniem uwagi na rodzaj opakowania, producenta i pojemność produktu, należy wiedzieć, do czego zalecany jest dany rodzaj octu. Nie każdy bowiem sprawdzi się jako dodatek do sałatek.
Ocet spirytusowy to najpopularniejszy i najtańszy rodzaj octu, który znany jest od wielu lat i znajduje szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i domowych porządkach. Ma transparentną barwę i dość ostry zapach i smak. W kuchni gospodynie domowe chętnie dodają go do nóżek w galarecie i produkcji domowych przetworów. Przed dodaniem do potrawy należy jednak zadbać o odpowiednie proporcje. Dodany w zbyt dużych ilościach potrafi skutecznie zdominować smak.
W sklepach znajdziecie także ocet jabłkowy, który cieszy się coraz większą popularnością. Ma lekko jabłkowy posmak i nie jest aż tak kwaśny, jak jego poprzednik dlatego śmiało można dodawać go do wielu różnych potraw i marynat. Dobrze sprawdzi się w roli dodatku do surówek i sałatek. Odrobina octu jabłkowego to też sprawdzony sposób na zakwaszenie barszczu i wieli sosów.
W kuchni coraz większą sławą cieszy się pochodzący z włoskiej Modeny ocet balsamiczny, znany też pod nazwą aceto balsamico. Ma gęstą konsystencję i ciemny, niemal czarny kolor, co sprawia, że chętnie wykorzystuje się go jako dressing do sałatek. Jego słodko-kwaśny smak ciekawe urozmaici smak wielu potraw. W swojej oryginalnej wersji powstaje z tak zwanego moszczu winogronowego, który leżakuje w drewnianych beczkach przez wiele lat.
Wymieniając różne rodzaje octu warto wskazać również na ocet winny, który powstaje w wyniku fermentacji wina. To produkt popularny zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej. Ocet winny może mieć kolor biały lub czerwony. Biały sprawdza się, jako dodatek do różnego rodzaj sałatek i marynat. Czerwony ocet winny wykorzystuje się głównie do mięs – głównie dziczyzny i wołowiny.
Ocet występuję w wielu różnych postaciach i potrafi mieć różne zastosowanie. Podstawowa znajomość rodzajów octów może znacznie ułatwić nam gotowanie i szybkie uzyskanie oczekiwanego smaku. Warto mieć w kuchni butelkę lub dwie, by zawsze być gotowym na kulinarne eksperymenty.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies