Marki
Sortuj po:
Najpopularniejsze
z 1
Zioła to produkty, które pełnią rolę przypraw do wielu przygotowywanych dań. Warto je mieć, by wzbogacić smak i aromat potraw oraz uniknąć konieczności stosowania sztucznych ulepszaczy smaku. Bez ziołowych dodatków ciężko wyobrazić sobie większość ulubionych zup, sosów czy sałatek. W kuchni istotne są m.in. bazylia, koperek, liście laurowe, lubczyk i wiele innych. Bogaty asortyment suszonych ziół znajdziesz w sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl.
Dodawanie ziół do przeróżnych dań to dziś już właściwie standard każdej kuchni. Zioła są nieodłącznym atrybutem profesjonalnych szefów kuchni największych restauracji, jak i większości Pań domu. Zasadzone w stylowych doniczkach mogą stanowić ozdobę kuchni lub ogrodu. Jeśli jednak nie masz ręki do roślin postaw na suszone zioła w torebkach. Pamiętaj, że różne mieszanki ziół mogą mieć różne działanie, a przede wszystkim inaczej wpływać na potrawę. Przed dodaniem danej przyprawy warto wcześniej posiąść o niej zasadniczą wiedzę. Które z nich warto mieć w swojej kuchni? To zależy od indywidualnych upodobań oraz oczekiwań.
Bazylia to przyprawa, której na dużą skalę używa się do dań rybnych, mięsnych, a także przygotowanych z warzyw. Kojarzy się z bazyliowym pesto, świeżymi sałatkami i włoską pizzą. Podobnie jak oregano nadaje ona specyficznego smaku i aromatu posiłkom. Ma specyficzny goździkowo – anyżowy zapach przez co pięknie unosi się w kuchni, pobudzając apetyt. W kuchni sprawdzi się również kolendra, choć przez swój delikatnie słodkawy posmak te liście mogą nie posmakować każdemu. Kolendra sprawdzi się jako dodatek do różnych mięs, zup i gulaszy. Dużą popularnością cieszy się w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.
Częstym składnikiem polskich potraw jest majeranek, który szczególnie sprawdza się w przypadku dań mięsnych oraz ryb i pieczonych ziemniaków. Ma charakterystyczny korzenny smak i intensywny aromat. To niezastąpiony składnik tradycyjnego barszczu czerwonego czy flaków. Do ostrych sosów czy wywarów mięsnych dobrze pasuje tymianek oraz rozmaryn, który dodatkowo wzbogaci je o sosnowo - imbirowy aromat. W kuchni warto też mieć miks różnych ziół czyli zioła prowansalskie.
Kuchnia Polska ma na swojej liście wiele ciekawych potraw, ale warto zaznaczyć, że możemy pochwalić się miłością do zup. W większości polskich domów przeróżne rodzaje zup są standardowym codziennym posiłkiem na obiad lub kolację. Niezbędnym ich elementem są przyprawy, takie jak zioła, którymi można doskonale wzbogacić i podkręcić ich smak. Rewelacyjnymi dodatkami są bazylia, majeranek, koperek czy zioła prowansalskie. W przypadku rosołu warto użyć lubczyk czy estragon, natomiast smak żurku wzbogaci majeranek. Jeśli chcesz dodać zupie odrobiny pikanterii postaw na cząber, który sprawi, że stanie się bardziej wyrazista.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies