Marki
Sortuj po:
Najpopularniejsze
z 1
Kuchnia hiszpańska łączy zasady przygotowywania posiłków z różnych części świata – m.in. Arabii, Meksyku czy też Francji. Każdy z regionów tego kraju ma pewne charakterystyczne przysmaki, z których każdy jest godny uwagi. Hiszpańskie popisowe dania i przekąski można jeść bez konieczności wyjazdu za granicę. Wystarczy zaopatrzyć się w charakterystyczne dla tego regionu produkty, takie jak oliwki w słoiku, żeby we własnej kuchni przygotować coś smacznego. Produkty kuchni hiszpańskiej znajdziesz w sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl.
Kuchnia hiszpańska jest popularna na całym świecie. Cechuje ją prostota, bogactwo smaku i różnorodność, która wynika z wpływu wielu kultur. Na północy Hiszpanii królują dania składające się z ryb i owoców morza, na wschodzie chętnie sięga się po ryż i oliwki, a środkowa część kraju słynie z miłości do mięs, takich jak żaby, króliki czy dziczyzna. Tak duża różnorodność smaków sprawia, że każdy znajdzie w niej coś da siebie. Warto sięgnąć po produkty z Hiszpanii, by podjąć wyzwanie i samodzielnie przygotować tamtejsze specjały we własnej kuchni. W sklepach Carrefour znajdziesz oliwki w słoiku, papryczki, kapary i wiele innych produktów charakterystycznych dla tego kraju.
Hiszpanie w swoich kuchniach wykorzystują wiele różnych produktów. Są wśród nich liczne warzywa, takie jak cukinia, groszek czy bakłażan, ale również dojrzewające w słońcu pomidory. Zastosowanie mają przeróżne mięsa – w tym baranina, kurczak, królik. Często wykorzystuje się również ryby, owoce morza, wodorosty oraz lokalne sery i wędliny. Do tego należy wspomnieć o dodatkach do kuchni hiszpańskiej, takich jak rośliny strączkowe, kminek czy czosnek. W kuchni hiszpańskiej bardzo ważną pozycję mają też przyprawy, a wśród nich aromatyczne zioła, jak kolendra i szafran. Niezbędnym elementem wielu potraw są oliwki w słoiku.
Trudno jest wymienić wszystkie dania pochodzące z Hiszpanii, które warto spróbować. Skupmy się zatem na najpopularniejszych. Kuchnia hiszpańska zaliczana jest do najlepszych na świecie. Kulinarną wizytówką tego kraju jest paella, czyli mieszanka kurczaka, warzyw, owoców morza i ryżu. Przygotowuje się ją w charakterystycznych dużych patelniach, w których następnie jest serwowana. Najczęściej zdobią ją ćwiartki cytryn, które należy wycisnąć na danie tuż przed konsumpcją.
Obowiązkową pozycją do skosztowania jest również hiszpańska tortilla, która niewiele przypomina tę, którą znamy z Polski – wygląda jak gruby omlet, na który składają się m.in. cebula i ziemniaki. Będąc w Hiszpanii nie sposób nie skosztować charakterystycznej zupy gazpacho, która przygotowywana jest z surowych warzyw i serwowana na zimno, przez co doskonale sprawdza się w upalne dni.
Popularną przekąską w Hiszpanii są tapas, czyli miks różnych produktów serwowanych do piwa czy lampki wina. W roli tapas często występują oliwki, różnego rodzaju sery, pikle i lokalne wędliny. W lepszych restauracjach na tacy tapas znajdziemy też owoce morze np. krewetki czy mule. W kategorii deserów warto wyróżnić crema catalana czyli wzorowany na crème brulle przysmak, przygotowywany na bazie mleka, cytryny, żółtek z dodatkiem mąki kukurydzianej.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies