Zielony listek
Ksylitol to substancja pochodzenia naturalnego pozyskiwana z kory brzozy, która może być stosowana jako substytut zwykłego cukru. Jest tak samo słodki, jednak zawiera 40% mniej kalorii. Podobnie jak cukier może być używany do przygotowywania potraw w szerokim zakresie temperatur.
Ksylitol wywołuje intensywne i odświeżające, a zarazem chłodzące uczucie w ustach.
Ksylitol wytwarza w organizmie odczyn zasadowy (nie kwasowy jak cukier, który karmi bakterie), a więc wskazany jest przy:
- próchnicy zębów i schorzeń dziąseł (np. paradontozie), ponieważ bakterie nie wywołują jego fermentacji w ustach, zapobiega również tworzeniu osadu na zębach
- suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny)
- likwiduje niemiły zapach z ust
- przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych
- ma działanie antybakteryjne przy infekcjach górnych dróg oddechowych (katar, infekcja gardła, zatok), zapaleniu ucha środkowego
- przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie
Ksylitol pochodzenia naturalnego (pozyskiwany z brzozy) jest rewelacyjny dla cukrzyków, gdyż w organizmie jest przetwarzany powoli mając indeks glikemiczny IG 14-krotnie niższy niż glukoza i 8 krotnie niższy od sacharozy (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu), a więc organizm potrzebuje znacznie mniej insuliny.
- naturalny zamiennik cukru
- 40% mniej kalorii niż cukier
Słodzik stołowy na bazie ksylitolu