Zielony listek
Ksylitol to substancja pochodzenia naturalnego. Ksylitol naturalnie występuje w wielu owocach, warzywach i zbożach. Jest wytwarzany przez ludzkie ciało w procesie metabolizmu.
Ksylitol może być stosowany jako substytut zwykłego cukru. Jest tak samo słodki, jednak zawiera 40% mniej kalorii.
Podobnie jak cukier może być używany do przygotowywania potraw w szerokim zakresie temperatur. Jest doskonałym dodatkiem do świeżych owoców, sałatek, płatków śniadaniowych i deserów.
Może być stosowany jako słodzik do zimnych i ciepłych napojów. Polecany również do pieczenia ciast i ciasteczek.
Ksylitol wywołuje odświeżające uczucie w ustach.
Ksylitol wytwarza w organizmie odczyn zasadowy (nie kwasowy jak cukier, który karmi bakterie), a więc wskazany jest przy:
- próchnicy zębów i schorzeń dziąseł (np. paradontozie), ponieważ bakterie nie wywołują jego fermentacji w ustach, zapobiega również tworzeniu osadu na zębach
- suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny)
- likwiduje niemiły zapach z ust
- przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych
- ma działanie antybakteryjne przy infekcjach górnych dróg oddechowych (katar, infekcja gardła, zatok), zapaleniu ucha środkowego
- przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie
Spożywanie żywności zawierającej ksylitol zamiast cukru prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi po jej spożyciu, niż po spożyciu żywności zawierającej cukier.
Ksylitol w organizmie jest przetwarzany powoli mając indeks glikemiczny IG 14-krotnie niższy niż glukoza i 8 krotnie niższy od sacharozy (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu), a więc organizm potrzebuje znacznie mniej insuliny.
- naturalny zamiennik cukru
- 40% mniej kalorii niż cukier
Słodzik stołowy na bazie ksylitolu.