Ksylitol jest substancją słodzącą i stosowany jest, jako naturalna alternatywa dla tradycyjnego cukru. Produkowany jest z kory brzozy i nazywany zastępczo cukrem z brzozy. Wygląda i smakuje jak tradycyjny cukier. Doskonale nadaje się do słodzenia napojów, deserów, ciast oraz gotowania.
Charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami:
- posiada ok. 40% mniej kalorii od tradycyjnego cukru
- zmniejsza łaknienie na cukier
- zapobiega próchnicy, remineralizuje szkliwo, przywraca właściwe pH w ustach
- hamuje rozwój oraz likwiduje warunki sprzyjające namnażaniu pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym np. Candida albicans
- ma korzystny wpływ na mineralizację kości i jest zalecany w profilaktyce osteoporozy zwiększając przyswajalność wapnia
- dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG=9) oraz trawieniu przy niskim udziale insuliny jest bezpieczny dla diabetyków, obniżając poziom glukozy we krwi
- 100% produkt naturalny
- 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier
- oryginalny produkt fiński
- wolny od GMO
- polecany dla diabetyków (IG=9)
- produkt pozbawiony glutenu
Ksylitol cukier z brzozy